Kommunvalet 2018


16 aug 2018

Kommer på att jag inte vet så mycket om hur själva valet hanteras i kommunerna efter att vallokalerna har stängt.
Den som är nyfiken frågar. Vilket jag gjorde genom att besöka valmyndigheten på deras hemsida.
Under inledningen…

Preliminärt valresultat i två steg
Här får du veta hur den preliminära rösträkningen hos kommunerna går till och när ett första preliminärt valresultat presenteras.

…kan jag läsa några rader med information jag inte hade en aning om:

"Alla röster räknas två gånger. En preliminär rösträkning genomförs i två steg hos kommunerna.
All rösträkning är offentlig och vem som helst kan komma och se hur det går till."

Det är den sista meningen där som väcker funderingar: "Var någonstans kan jag gå för att kunna övervara rösträkningen?"
Vore en ny upplevelse jag skulle kunna tänka mig få ta del av…

Men ännu mer nyfiken är jag över hur mandatfördelningen går till och läser:

För att ett parti ska få delta i mandatfördelningen måste partiet ha fått minst en viss andel av de giltiga rösterna i valområdet, en så kallad småpartispärr.

Så här ser spärrarna ut för de olika valen:

  • För att få vara med i fördelningen av mandat till riksdagen måste ett parti ha fått minst 4 procent av rösterna i hela landet eller 12 procent av de godkända rösterna i en av valkretsarna.12 procentsregeln finns till för att ett parti som har fått många röster i en riksdagsvalkrets också ska kunna delta i mandatfördelningen.
  • I fördelningen av mandat till landstingsfullmäktige måste ett parti ha fått minst 3 procent av rösterna i hela landstinget.
  • I fördelningen av mandat till kommunfullmäktige måste ett parti ha fått minst 3 procent av rösterna för kommuner som är valkretsindelade och 2 procent för kommuner som inte är valkretsindelade.
  • I val till Europaparlamentet är hela Sverige en enda valkrets. För valet till Europaparlamentet gäller samma spärr som vid riksdagsvalet, det vill säga 4 procent.
Får kanske nattgökens röst…

Som jag förstår av valsiffrorna för Vingåker (2014) är inte vår kommun valkretsindelad vilket betyder att det räckte med att få 2% av de godkända rösterna för att få ett mandat i KF i förra kommunvalet.
(5882 godkända röster X 2 procent gör att det räckte med 118 röster för ett mandat)

Folkpartiet/Liberalerna, som erhöll minst antal röster, (bortsett från FI med 11) fick 165 röster vilket med råge räckte till ett mandat.
319 röster för VTL räckte för två mandat…

Av ovanstående är det då lätt att tro att samtliga partier som i dag finns representerade i KF också kommer att finnas med där även efter det kommande valet.
Fast fördelningen av mandaten kan ju möjligen bli annorlunda.

 


9 aug 2018

Så olika man kan se på väljarna - var en tanke som just passerade.
Jag kom nämligen att tänka på den saken när jag nyss ställde frågor till vårt lokala politiska parti Vingåkerspartiet VTL och fick ett utförligt svar efter ett par timmar.
Den 31 juli ställde jag frågor till Gunnar Österberg hos lokala Centerpartiet utan att ännu ha fått svar.

OK, det var (kanske) besvärliga frågor (se spalten till höger) som C behöver tänka igenom ordentligt för att kunna formulera sitt svar. Men då kunde de - väl - tämligen snabbt först ha återkommit och meddelat, "Vi återkommer snart med svar", eller något sånt.
Men, i mina funderingar, kan det kanske också vara så att de helt inte gillar mig och min frågor.
Jag, menar, jag kan ju emellanåt vara lite "syrlig" i vad jag skriver om Kommunfullmäktige - och en del är möjligen lite känsligare för kritik än andra…
Funderade jag.

När jag får ta del av de övriga partiernas vallöften kanske jag känner att jag vill ställa fler frågor.


3 aug 2018

I dagens kkuriren.se läser jag en sympatisk intervju där tidningen samtalat med Håkan Östlund, miljöpartist i Vingåker. Östlund verkar vara en trevlig person som, vad jag förstår, är starkt engagerad i miljörörelsen. "En sann troende" är några ord som poppar upp efter att jag läst artikeln (som finns för betalande prenumeranter) där han bl a säger:
– Det är oerhört viktigt att folk blir medvetna om vart vi är på väg.
Vår resursförbrukning går i ett rasande tempo. Vi kan inte ta för givet att resurserna inte kommer att ta slut bara för att vi bor i Sverige, säger han.

Men också:
För Håkan Östlund är det självklart att klimathotet är den största utmaningen som samhället står för i dag.
En del av utmaningen består i att ändra människors attityder.

När jag läser den sista meningen där så suckar jag lite deltagande med Östlund, för jag tänker samtidigt "Nog smått omöjligt".
Inte bara för att jag själv är en av de motvilliga men kanske mer av att jag "känner" att allt fler är/blir som jag. Dödligt trötta på miljöpartiet och allt de kräver av oss medborgare.
Inget slipper vi undan att försaka av det vi gillar - för att rädda planeten…
Du vet nog hur jag menar där.

Och lite tycker jag att jag hittar ett bevis för att det kanske är så när jag ser att MP fick 377 röster vid valet 2010 men bara 272 - år 2014.
Man kan ju se det som att där finns 105 färre miljömedvetna i Vingåker - nå i alla fall miljömedvetna på det sätt som MP vill ha det.
Hur det blir den 9 september återstår att få veta…


30 juli 2018

Jo, kommunvalet närmar sig och vi vill tro att det är av intresse för Vingåkersborna. Jag och min medskribent Åke har för avsikt att ge er i Vingåker lite kommentarer och funderingar kring kommunvalet blandat med annan information som du antagligen inte kommer att finna i Kuriren.

Som att vi har funderat lite kring det härmed att vi väljare får så lite information om de personer som står på valsedlarna och som vi utan vidare förväntas godta som representanter för det parti vi ger vår röst.
Kommunfullmäktige har 31 ledamöter och 21 ersättare.

Åke berättar:

Fick en fundering när jag såg en redovisning av vilka yrken som kandidaterna till höstens val har. Det var många som var lärare vilket kan tyda på ett visst samhällsintresse. Antalet hantverkare var färre men tyder på att fackligt engagerade personer också är mer politiskt intresserade.

Inte helt oväntat kände jag för att kolla upp läget i Vingåker. Under rubriken ”Val till kommunalfullmäktige i Vingåker - Partier och valsedlar” listades 55 partier som anmält deltagande till Valmyndigheten. 
Nio av dessa partier har anmält kandidater till kommunalvalet i Vingåker.

- S med 35 kandidater med varierande yrken och företrädesvis mogen ålder.
- C med 13 kandidater med övervägande mogen ålder. Få lantbrukare.
- KD med 9 kandidater med vårdpersonal och lärare. (Ingen ålder angiven)
- L med 8 kandidater med vårdpersonal och en bilmekaniker. (Ingen ålder anges)
- MP med 6 kandidater med flera fd yrkesverksamma. (Pensionärer? Ingen ålder)
- M med 21 kandidater med varierande verksamheter. (Ingen ålder anges)
- SD med 10 kandidater med medelålder och varierande sysselsättning
- VTL med 11 kandidater utan angivande av ålder eller sysselsättning.
Verkar hemligt.
- V med 14 kandidater varav flera pensionärer med angiven ålder.

Hur får man som väljare reda på vilka frågor dessa kandidater brinner för och skulle kunna förväntas  göra livet en aning ljusare och mer angenämt i Vingåker?
/Åke

Ja vad säger ni bästa läsare - är det här någonting ni också funderar över - eller kan det vara så att ni känner alla kandidaterna så att säga - personligen - och vet vad "de går för?"
Vingåker är ju inte så stort och emellanåt får jag för mig att "alla känner alla" när jag lyssnar…