7 april 2017

Rubrik i dagens DN:
"Förebygg demens – låt hjärnan ha roligt."

Det är kanske bäst att jag börjar med att förklara min inställning till Vingåkers lokala politiska partier: tämligen ljummen. Och tror att jag tar hjälp av Johan Hakelius (Fokus chefredaktör) som i denna fredags ledare bl a skriver:

"Man kan vända på saken. Socialismen - eller islamismen, den nationalistiska populismen, eller identitetspolitiken i allmänhet - ställer i grunden existentiella frågor.
Men svaren som ges är politiska.

Det är inte lätt att säga vad som är mest problematiskt:
tomheten eller den missriktade förhoppningen att politik är svaret på allt."

OK - måhända en märklig inledning till ett inlägg som har för avsikt att skriva en kommentar till lösningen på att undvika demens. Men det Hakelius skriver i sin ledare fick hornen att växa fram i pannan på mig - och jag skrev så här på ett av de lokala partiernas Facebook-sida:

" XXX - det är bara att sätta igång och rädda Vingåkersborna. Och om tråkighet betyder det omvända - är det f-n så bråttom".

Inom en timme (bra) svarade man:
"Bara för att du kanske bor på äldreboende eller annat trygghetsboende så innebär det inte att du ska ha tråkigt. Hjärnan skall och måste aktiveras oavsett ålder.

Finns många olika saker man kan göra t ex utflykter, olika uppträdanden som förskolor anordnar, laga mat tillsammans, ta ett glas vin eller öl i vänners sällskap, träffa folk och umgås.
Ha kul helt enkelt, bara för att du blir gammal så slutar man inte att leva.
"Det ska va gött o leva annars kan d kvetta" för att citera en känd Göteborgsgrupp."

Vilket fick mig - i viss affekt kommentera med:

"OJ - så ambivalent jag blev. Min första spontana tanke blev "Beskriver den uppräkningen vad som ska vara "roligt" - då vill jag f-n i mig bli dement innan jag hamnar på ett äldreboende i Vingåker".
Herre Gud "träffa folk och umgås?" Och diskutera vem som är bäst på "Let´s Dance?" - så intellektuellt själsdödande.
Varför inte se till att vi gamlingar får ta del av föredrag från någon som kan berätta om t ex sånt här? Eller här
Eller liknande saker - på svenska då…

En stund senare så blev jag lite snällare och tänkte "OK, lite vin i sällskap med några få begåvade vänner för intressanta samtal om livets viktigheter" kanske kan få tas med i uppräkningen - om jag - en tämligen introvert person - ber snällt.
"Det ska vara intressant att leva"
för att citera en känd bloggare i Vingåker"
.
OK - det är ju fredag och vi ser ju fram emot en "kväll med mys".

Vad jag vänder mig mot är den (som det verkar) självklara tanken hos politiker och andra med ansvar för äldre är - att bara för att man bli lite äldre så har man ingen "intellektuell kapacitet kvar" eller är intresserad av intellektuella utmaningar - och blir dömd att (mest) tillbringa det återstående livet som - betraktare.
Om nu inte på tv så på "uppträdanden som förskolor anordnar".

Man kan begå harakiri för mindre - eller åtminstone ta livet av sig lite långsammare genom att dricka en box vin om dagen…