27 oktober 2017

Har just läst en artikel i Fokus, skriven av en advokat, som ondgör sig över att tidningarna (och vissa tv-kanaler) inte är betydligt mer restriktiva med att i artiklar namnge "profiler" som - hm - hamnar i blåsväder. Och advokaten (vågar jag namnge honom?) säger bl a om Expressens "avslöjande" om TV4-profilens namn:

"Hur ska man då se på Expressens publicering av TV4-profilens namn? Enligt min uppfattning gjordes detta för att tillgodo se det allmänna intresset hos tidningsläsarna, det vill säga skandalhungern, vilket är ett effektivt kommersiellt argument.
Expressen har därigenom öppnat slussarna för ett mindre etiskt förhållningssätt till det publicistiska uppdraget, vilket i värsta fall kan få spridningseffekter."

OJ, tänkte jag när jag läste detta, för min första förvåning var nog
Se där - en man som aldrig besöker "alternativmedia" - eller Facebook. För långt innan någon av de stora tidningarna vågade - för att mätta läsarnas skandalhunger - berätta personernas namn hade jag läst det både hos alternativmedia som på FB.

Hallå - här vill jag kraftigt understryka att mitt begär av skandalhunger ligger på (ungefär då) 3.4 procent av en genomsnittlig svensks och lik förbenat har uppgifterna hamnat framför mina ögon.

Men - igen då - eftersom jag varit i tidningsbranschen i 50 år tycker jag mig ana kommande svårigheter för dagens uppnosiga PK-media. Läsarna kommer nog i allt mindre grad se dem som oundgängliga platser för att kunna stilla sin "skandalhunger". (Kommer på att jag verkligen gillar det uttrycket. Men kommer nog inte att förklara varför)

Dessutom kan jag också ana att allt fler än jag (dagligen) t ex besöker de (seriösa) bloggar som förutom är underhållande och skriver kloka saker - också ge tillfälle att kommentera (föra ut sina egna åsikter) det de läser. Exempelvis:
- Det Goda Samhället
- ledarsidorna

Den som sakta blir van vid att få "viktig information" i som man tycker "viktiga ämnen" från annat håll än de PK-tidningar man hittills läst kanske reagerar som jag - mer eller mindre slutar läsa vad de skriver.
Och - ännu värre - kanske slutar prenumerera på dem.

Nå - ännu en tid överlever de nog tack vare sina "skandalhungriga" läsare. Eller som Kuriren - mest av att erbjuda starkt lokala - nja inte nyheter direkt kanske - men lokalt småskvaller då…

21 augusti 2017

Läser några rader som får mig att fundera lite - kanske rent av kanske tänka lite:
"Folkgrupper, regioner och länder utvecklar kulturer och därtill hörande beteenden. En del är uppenbarligen framgångsrikare än andra.
Endast Sverige idioter har som förnekar Sveriges framgångsrika kultur  – förnekandet har som bekant emanerat från högsta nivå.

Skillnaden i kultur och beteenden torde vara en väsentlig orsak till att u-länder inte rakt upp och med kopierar västerlandets samhällsorganisation – Svea rikes lag  möter så att säga ingen efterfrågan på exportmarknaden.

Märkligt ändå att u-ländernas utsatta människor inte kräver mer efterapning av i-länderna.
Hur svårt kan det vara för att organisera sig för att fixa vatten, värme och avlopp?"

Jo, det är det sista stycket som får mig att fundera lite - och där jag lite snabbt funderar "Varför har jag aldrig i de stora media" läste artiklar som besvarar den frågan?"
Varför ställer inte medborgarna u-länderna krav på sina styrande att ta efter t ex oss i Sverige? För: Hur svårt kan det vara för att organisera sig för att fixa vatten, värme och avlopp?

Vad säger Kurirens ledarskribenter?


10 juli 2017

Man måste - vi måste - är ord som politiker ofta använder. För att inte tala om alla dessa kändisar av olika slag…
Anledningen till dessa rader är nog att jag just läser i Expressen att Löfven har sagt "Testerna måste upphöra och freden på den koreanska halvön måste återställas".

Testerna Löfven pratar om är de Nordkoreanska missiltesterna de så idogt fortsätter med.

Detta läste jag på förmiddagen och kom att tänka på det nu under kvällen i en stilla stund på verandan.

Vem vänder sig Löfven med det uttalandet, undrar jag lite avslaget. Nå något ska man ju fundera kring när man njuter av en nedgående sol och de sista värmande strålarna.
För att visa svenska folket att han är en - ja, vad då?
Jag vet inte.
För all del, en och annan efterbliven medborgare kanske blir imponerad över det "kraftiga kravet från landets statsminister."
Men vi andra?

Och jag undrar vad Löfven tycker att vi i Sverige har för kraft/makt att hota Nordkoreanerna med om de inte hörsammar hans uttalande.
Inte mycket är min första tanke.
MEN, tänker jag lite senare - är det inte så att både Syd- och Nordkorea ägnar sig åt att vid gränsen irritera varandra med att ständig sända musik och propaganda via kraftiga högtalare.
Jo minsann det gör de.
Och ta mig tusan, har inte Löfven och jag för första gången haft en liknande samma tanke, för i ett sent inkommet mejl till mig avslöjar en SD-medlem (före detta S-medlem med goda kontakter kvar på S-kansliet, Sveavägen 68) att det är just det Löfven tänker ge Sydkoreanerna tipset att utnyttja - hota Nord med att under en framtid - var femte minut dygnet runt - spela "Gulligullan ko ko som en gök" (Jokkmokks Jokke) "Så vore det väl fan om inte Nordkorea tog reson", säger samma S-källa att Löfven lär har sagt.

Jodå, Löfven minns plötsligt att Sverige är inte bara en Humanitär stormakt utan har också ryktet om (sedan ABBA-tiden) sig att även världen över vara något av en "Musikens stormakt".

Men Nordkoreanerna i övrigt då? Kan man ju fundera över - tänker jag lite kort - innan jag tycker mig kunna påstå att "de (ursäkta franskan) skiter nog i både Löfven och Expressen."

Och i just det här fallet håller jag med dem…

PS 22.40 - Sydkoreas ambassadör i Sverige - Mr Eom Seockjeong  - hälsar i ett mejl (via en sekreterare) att han inte hört av Stefan Löfven men om det är så att de får förslaget från Svenska regeringen kommer de att vänlig men bestämt att avvisa tanken. Folkrätten anger nämligen bestämt att man inte får förnedra sina fiender.
Plus att det också skulle innebära att Syd själva fick ordna till en "no go-zon" längs gränsen på en så där 5 km för att "klara sina egna" - vilket de anser vara riskfyllt.

3 juli 2017

Varför är »kan man skämta om allt« en trött fråga för komiker att besvara?

– Därför att det är som att fråga en snickare om man kan snickra allt, och det kan man. Men det är inte alltid det bästa sättet att lösa ett problem. Frågan ställs för att skämtande är tabu i Sverige. Svenskar saknar humor, tar saker på för stort allvar, speciellt sig själva. Och av någon outgrundlig anledning livets meningslöshet.

Komikern Aron Flam svarar på frågan:
Hur mår den politiska satiren?                                                  

29 juni 2017

Jo, jag blir ofta sittandes i kvällsfunderingar, tämligen ofta, långt in om natten. Det händer emellanåt att jag (då) mejlar till personer jag "funderat kring". Som i går natt…

Du har säkert läst vad jag skriver på inledningssidan - det där om Naturskyddsföreningen och deras myglande med "sanningen".
Från vännen Åke fick jag tips på att Kuriren (2015) hade intervjuat förskolechefen Lars-Åke Mård - där det i artikeln bl a står:
"Förskolechef Lars-Åke Mård berättar att arbetet med att sanera förskolor från kemikalier pågått i ett halvår och fortgår. En av de stora giftkällorna är plast och på förskolorna finns det mycket leksaker och serviser av plast."

Mård hade alltså fallit fällan - tvärlurad - av (obestyrkta/obevisade) påståenden från Naturskyddsföreningen:
– Vi har inte varit uppmärksamma på att det finns så mycket giftigt material. När Naturskyddsföreningen nu tog initiativ till detta så hoppade vi på.

Eftersom jag tagit del av vad Rebecca Weidmo Uvell skriver om Naturskyddsföreningen på sin blogg - så fick jag för mig att klockan 23.43 i går kväll sända Mård ett mejl där jag bad honom "kommentera" skillnaden i vad han säger i intervjun i Kuriren och vad Weidmo Uvell anför i sitt blogginlägg.

Snabbt fick jag ett svarsmejl som fick mig att utbrista ett överraskat och positivt "Det var som fan"- men som visade sig vara ett automatsvar med innehållet:
"Jag är på semester och är åter 20/4
Med vänlig hälsning
Lars-Åke Mård
Förskolechef"

Mitt utrop kvarstår men ändrades till - ett negativt sådant

OK - låt oss för stunden strunta i ämnet "obehövliga plast-saneringar" och i stället fundera lite kring det märkliga att en "förskolechefs" mejladress på kommunens hemsida inte har "uppdaterats" sedan chefens återkomst den 20 april.
Du - vad säger det dig?

15 juni 2017

I går kom kommunens tidning "Vingåker för dig" i brevlådan - en händelse som inte direkt brukar få mig att genast kasta mig favoritfåtöljen för att genast läsa. Men det gjorde jag den här gången. Så det kan bli…

Nåväl, eftersom jag jobbat med tidningar i runt 50 år nu så har det givetvis blivit så att jag inte bara läser innehållet utan känner/tittar på annat - bildval, utseendet, tryckkvaliteten osv.
Varför jag nu framhåller detta? För jag ämnar inte alls klaga på just någon av de detaljerna som jag tycker är helt OK med tanke på vem som är mottagare av tidningen.

Anneli Bengtsson, kommunstyrelsens ordförande, förekommer flitigt i texterna. Vilket förstås är precis vad man kan tänka sig och hon är på flera ställen översvallande positiv i sitt "tyckande" både vad som förevarit men också inför framtiden.

Låt mig säga så här - jag är tämligen känd för att kunna svamla fram textinnehåll utan betydelse men måste erkänna att politikerna slår mig oftast på den punkten. Tänker jag när jag i artikeln med rubriken "Vingåkers kommun deltar i kraftsamling för fossilfria transporter" läser vad Anneli Bengtsson säger:

"Vi ser många olika fördelar utöver minskad klimatpåverkan med en omställning till fossilfria och effektiva transporter. Genom en smart omställning i delar av vår bilflotta till mer hållbara transporter kan vi sänka kostnaderna, förbättra luftkvalité och hälsa samt bidra till en grön näringslivsutveckling."

Håhåjaja - mumlar jag för mig själv - till viss del för att jag är avundsjuk på personer som kan åstadkomma sådana ordramsor med påståenden som inte riktigt hänger samman. Enligt min uppfattning då - och längtar efter att få mer klart beskrivet för mig vad "fossilfria och effektiva transporter" egentligen ger för "nytta". Hur mycket sänks kostnaderna, hur mycket förbättras luftkvalitén?
Och grunnar mig smått vindögd i ett försök att föreställa mig vad "grön näringslivsutveckling" egentligen står för och hur dess nytta för kommunen kan beskrivas.
Lika frågande är jag inför ett ord jag aldrig läst tidigare "interkulturalitet" Det är en Anders Friberg, som menar att "Kulturskolans verksamhet med med sitt utvecklingsinriktade arbetssätt bidrar till en god interkulturalitet".

Jag fattar inte ett smack. Jag googlar förstås:
Interkulturalitet (av prefixet inter-, mellan, och det antropologiska kulturbegreppet) avser interkulturell kommunikation i skolan och inom ett samhälle, det vill säga mötet mellan personer från skilda kulturer (med skilda modersmål och levnadsregler) och ömsesidig förståelse dem emellan.

Varför skrev inte Friberg det då - så att vi okunniga begriper vad han skriver/menar?

Jaha - bäste läsare - tror du att vi två behöver interkulturaliteta oss lite för att du ska förstå vad jag skriver? Kanske behövs när så stora kulturella skillnader uppkommer som när en "f d stockholmare" hamnar i Vingåker.

I övrigt så trivs jag utomordentligt bra med att bo och verka i Vingåker…

 8 juni 2017

Sent om kvällen den 7 juni skrev jag till VtL FB-sida:

"För det mesta måste man koncentrera sig för att kunna utföra (komma på) det där lite märkliga som får folk att säga "det var som fan". Som att hålla ett parasoll svävande i luften (som Madame) med ren tankekraft.
Min tanke är att samma regler gäller för politiska partier - som enligt mig - mest trampar på i gamla tankespår. I  alla fall de i Vingåker.
Vad kan VtL åstadkomma för "tankekraft" som får tankarna hos väljarna i Vingåker att "sväva fritt" och när de märker den - hos sig själva märkliga förvandlingen - att utbrista - Det var som fan?"
Så kom jag på mig med att sitta där med "årets flin" i ansiktet.
Så fenomenalt bra, så överraskande, så roligt…
Att sätta upp en sådan skylt i Vingåker skulle locka hit massor av nya resenärer. Och - till skillnad från outlet - skulle de besöken bli av på initiativ av - män…

Och - milda tanke - varför inte sätta upp liknande skyltar med "liknande texter" på fler platser? Till just ingen kostnad alls.
Jo då, jag förstår visst risken med detta - Vingåker skulle ju kunna - av Fokus - utropas som "Sveriges roligaste kommun".