"Tänk att några droppar bläck som blänker
 - kan göra att så många tänker"

Nattgöken - Vingåkers enda intellektuellt oberoende blogg…

En viktig dag… (22 aug 2017)

10.50 - Jo, jag skojar lite, men just denna tisdag känns välkommen för i dag kl 13.00 startar den nya bowlingsäsongen för vår grupp av Vingåkerspensionärer.
Så denna förmiddag har jag ingen större lust i att bry mig om ointressanta världsliga saker som politik, skolor osv. Jag laddar koncentrerat för att slå nya poängrekord…

Men - en sak har i alla fall fått mitt intresse - jag läste just en text som handlar om en journalist som fängslats i Spanien.
Så här står det i texten:
"Yalcin är turk men kommer från staden Siva, just vid byn han kommer ifrån slutar den kurdiska närvaron. Yalcin är känd som liberal och vänligt sinnad till kurder. Hans brott är dels detta, dels att han har drivit en oppositionell tidskrift – Odak.
En journalist av den gamla skolan, alltid i opposition.
Alltid granskande
."
(min fetmarkering)

Trist att ingen sådan finns på Kuriren, mumlar jag, medan jag gör några provkastsvängar med högerarmen i köket…

Måndag… (21 aug 2017)

Igen - måndagar är veckans favoritdag - för mig alltså…
Vilket innebär att jag - lite extra glad så där - hoppar ur sängen för att leendes och nyfiken ta hand om den kommande dagen.
Du - där fabulerar (ljuger) jag nästan lika bra som Aftonbladet och Expressen. Men om det till äventyrs skulle hända så räcker den känslan bara fram till just läsningen (på nätet) av sagda tidningar - plus en lokal historia…

I den senare läste jag en artikel som handlar om att "Forssjö fiskevårdsförening arrangerat en metartävling" - klubbmästerskap rent av.

Det är inte ofta som jag reagerar - i alla fall på det här sättet - när jag läser Kuriren "Jag blev nyfiken på vad en fiskevårdsförening är för någonting."
Först fnös jag - fördomsfullt - kring vad jag trodde att det var "En samling människor bakom flötet som tävlar i att fånga (mest) oätlig fisk för att få någon slags trofé i form av utmärkelse av något slag".
Där vill jag peka på att detta är ett typiskt agerande av mina svenska gener - hade det var från min norska halva av kroppen hade jag säkerligen tänkt annorlunda.

För att få mina fördomar bekräftade frågade jag "Mr google" "Vad gör en fiskevårdsförening?" och förväntade mig noll svar.
Ooops - 11.700 resultat - att botanisera i om jag ville.
Men ett valde jag - från Säters fiskevårdsförening - som bra förklarar det hela.

Se på fan - Kuriren har medverkat till att jag i dag vet lite mer än i går…

PS - och jag kan - här - medverka till att du får veta lite mer än i går. Om "Årets Svensk" som blev Pia Sundhage
Ett rejält misstag - anser Rebecca Weidmo Uvell…

Söndagsmorgon… (20 aug 2017)
(uppdaterad 20.45)

08.50 - Morgon och morgon, kanske någon mumlar för klockan börjar nu närma sig 09.00. För egen del är det en skön sovmorgon som blivit så eftersom jag har besök av min yngste son som med sin laotiska fru och deras 9-åriga son - mitt barnbarn alltså - är på besök i Vingåker från Laos där de bor.

Då har det förstås blivit så ett par kvällar, att sonen och jag, blivit sittandes långt in på natten och haft förtroliga samtal. Livgivande och nyttigt att få ta del av erfarenheter från ett land med ett smått annorlunda sätt att se på livet - och hur de klarar/lever sin vardag.
Nåväl - en kort runda på internet unnar jag mig innan det är dags för frukost - och då läser jag vad Lars Öhman skriver i en krönika på Det Goda Samhället.

"Jag läser delar av polisförhöret med generaldirektören för Transportstyrelsen och slås av att hon så envist påtalar att hon inte visste eller ens hade kunnat veta bättre. Och hur hade hon kunnat det? Hon tillsattes knappast på grund av gedigna meriter lämpliga just för Transportstyrelsen utan av andra orsaker. För att det var hennes tur? Lojalitet? För att hon kände rätt personer?
Hon var säkerligen kompetent i vissa avseenden, men uppenbarligen inte med rätt kompetens för just detta arbete.
Tyvärr utgör hon inte något undantag, vi hade nyligen en inrikesminister som endast har en kurs i kriminologi på universitetet, vi har därutöver en utrikesminister och statsminister utan akademisk utbildning. Inte så konstigt kanske att resultatet blir som det blir. Eller att dessa personer - och vi som låter det hända – numera blir utskrattade utomlands.

Det som är mest påtagligt är kanske bristen på kunskap och vetenskaplighet, både beträffande migrationspolitiken och skolan och andra områden. Och hur skulle det kunna vara annorlunda? Många av våra politiker har inte innan sin politiska gärning visat sig ha något större intresse av högre studier. De får toppjobb ändå."

Och så hör jag att besökarna börjar röra på sig och känner att jag måste sluta skriva - men jag hinner i alla fall tänka "Hur är det i Vingåker - då?"

PS - Om du nu läser vad Lars Öhman skriver tycker jag också du ska unna dig en stunds allvarlig underhållning genom att läsa vad Patrik Engellau skriver om oss "vanliga svenskar".
Sådana som du och jag alltså…

PS-2 Och du - varför läser du inte sådana här texter i stället för lägga ner tid på en "kärringtidning" som Kuriren? Lika uppiggande och livgivande som kravodlat alkoholfritt vin.
Och så tar du förstås upp vad du har läst på fikastunden på jobbet i stället för att kommentera de dansandes prestationer på Let´s Dance…
Jo - det kräver både nytänkande och - mod! Och dessutom får du ta del av ett intressant sätt att skaffa dig nya ovänner på…

PS-3 -  Även en skön och trevlig helg har sitt slut - konstaterar Madame och jag på hemvägen från Stockholm dit vi på sena eftermiddagen körde det unga paret Wilmarsgård. Efter att under ett par timmar undfägnats med en kombinerad sen lunch och tidig middag bestående av en laotisk smakupplevelse som sonhustrun lagade till.

En stunds vemod skingrades tämligen snabbt vid tanken att "på tisdag börjar bowlingsäsongen".
Livet kunde alltså vara värre…

En av 22 är behörig (18 aug 2017)

Rubriken handlar om nyanställda lärare i Vingåker där Kuriren berättar att av 22 nyanställda lärare är det bara en som är vad som kallas - behörig.

Hm, jag blir en smula fundersam - och nyfiken på min egen fråga "hur kommer det sig?" Och anar att jag inte kommer att få svar på den frågan via Vingåkerssidan i Kuriren.

Kuriren skriver: Kort sagt är det lärarnas marknad, där den som är utbildad i mångt och mycket kan vraka och välja, och så kommer det att förbli.

Jag kan få för mig att - personer som har skaffat sig hög pedagogisk utbildning är begåvade och kloka personer.

Hur kan en sådan välja bort världens bästa Vingåker? ;-)

Ge mig förslag - mejla: bjarne@wilmarsgard.se

Partier i koma? (17 aug 2017)

Jo det kan man väldigt lätt raljera över när man tittar in deras lokala hemsidor. Kolla själv här

x     x     x

Skolan i Vingåker?

Det kom ett mejl:

Bjarne,
Det märks att vi närmar oss skolstarten. Undrar just om Vingåker ingår i de 18 % av Sveriges kommuner som har tydliga mål för skolan?
http://www.dn.se/debatt/styrningen-brister-i-samhallets-storsta-bransch-skolan/
Vilka mål har kommunen kommunicerat ut till sina väljare?
Hur ser de lokala partierna på läsårets utmaningar, lärarbrist och många nyanlända elever?
/Åke

Hm - blev först sittandes svarslös - för jag hade inte minsta idé om hur jag skulle svara på de två frågorna Åke formulerar.
Sedan kom jag på att kommunen har nog någon slags redovisning som går att finna på kommunens hemsida - för den som orkar gräva ner sig i vad som där erbjuds i informationsväg.
I övrigt - noll - vill jag påstå.
Nå - kanske där någon gång det redovisas små stycken i kommunens egen tidning Vingåker för dig. Att jag skriver kanske där beror på att den tidningen utkommer så glest att man (som bara svagt intresserad av ämnet) inte minns vad man läst ens i förra utgåvan.

Hur ser de lokala partierna på läsårets utmaningar, lärarbrist och många nyanlända elever?
Det är det lättare att svara på: "Det har de nog inte minsta begrepp om" Inte heller några lösningar på - vågar jag nog lägga till.

Jag måste nog även lägga till att det är totalt omöjligt att kunna få ta del av vad de lokala partierna "tycker" eller driver för frågor.
Vilket de förstås enkelt skulle kunna göra t ex via sina hemsidor eller FB-sidor.
Men en sådan tanke har ännu inte föresvävat något parti.
Vilket jag tror beror på att de inte har så mycket att redovisa.  Inget av dem heller verkar ha någon flyhänt skribent i sina kretsar.

Existensberättigande?

(16 aug 2017)

Vi måste vara partiet för alla som gör rätt för sig, annars har vi inget existensberättigande.

Läste just orden (ovan) som fick mig att sätta mig ner av ren förvåning - för vad Benjamin Dousa, ungmoderaterna, säger där fick fram en en tanke som jag förmodligen tänkt tidigare - för den poppade upp blixtrande snabbt.
Hur skulle våra lokala politiska partier svara på frågan:
Vad är det ni gör som ni tycker gör att ni har ett - existensberättigande?

Och - frågar jag mig - vad är det som gör att väljare tycker att partierna (deras parti) har ett existensberättigande?

Och efter en stund blev jag väldigt nyfiken över min nästa tanke - eller om det nu var en fundering - det skulle vara väldigt intressant att få veta anledningen till att Vingåkersbor röstade på MP, V, C, L, KD, SD eller VtL.

Vad var det för oemotståndliga löften de partierna lockade med som fick 365 att rösta på C - 165 på L - 233 på KD - 202 på V -  360 på MP - 1017 på SD - och 319 på VtL

Och, nu börjar jag bli mer intresserad - är det någon av dessa väljare som sitter hemma och tänker: "Det var allt en jämrans tur att jag röstade på mitt parti för…".
Ja, vad då? Vad för viktigt har de åstadkommit?
Speciellt nyfiken är jag på de Vingåkersbor som röstat på de två "ytterlighetspartierna" - V och SD. Vad trodde de som t ex röstade på SD-Vingåker att de skulle kunna åstadkomma? Vad kan man tänka sig låg överst bland deras förväntningar - "Ut med alla migranter från Vingåker?"
Nej - det har jag svårt att tänka mig. Lika svårt har jag att gissa vad det vad de egentligen röstade - för

Nåväl - eftersom de som röstade på något av de här partierna måste ha varit klart medvetna om att deras (partis) påverkan på det politiska livet i Vingåker skulle bli/vara näst intill - obefintligt.

För all del - visst skulle det kunna bli skillnad om t ex de "borgerliga" tillsammans blev större än de rödgröna, det skulle då kunna leda till större möjlighet för påverkan av det egna partiets politik.
Om de nu hade någon sådan - som är bortom moderpartiernas floskler -  och i stället bara inriktade på tydliga löften/visioner att åstadkomma "ett bättre Vingåker".

Det är inte utan att jag längtar efter att få ta del av våra lokala partiers kommande "vallöften" inför nästa års kommunval.
En längtan som påminner om när jag var "sju så där" och det var ett par timmar kvar till att vi barn fick öppna Julklapparna.
Det pirrar lite - förväntansfullt…

Kommentar finnes - här

Bristande kompetens…
(15 aug 2017) (uppdaterat 13.00)

08.30 - Hm, jag vet inte om det är så hälsosamt att börja dagarna med dyster information. Det finns stunder då jag får för mig att det långsamt men säkert tär på - immunförsvaret…
Denna morgon suckar jag en aning djupare än vanligt när jag tar del av vad jag läser på ledarsidorna.se under rubriken:
Försvaret och miljarderna.

I alla fall jag är mån om att Sverige ska ha ett starkt försvar och blir därför en aning dyster när jag läser:
Ett av Försvarets största problem är, förutom resurserna, att det saknas idag kompetenta försvarspolitiker.
Liksom artikeltextens avslutning.
Den svaga ekonomin är inte försvarets största fiende. Inte heller ryssen. Den omedelbara faran finns i riksdagen och består av ett politikerskrå som dels varit delaktiga att provocera fram dagens situation, dels i det närmaste totalt saknar försvarspolitisk systemkompetens. Detta förstärks med interna systemfel i Försvarsmakten där det saknas såväl beställar- som mottagandekompetens i erforderlig omfattning.

Bristande kompetens finns det gott om i vårt land - inte minst hos mig själv tänker jag - som vid senaste valet - där jag är lite medskyldig till att dagens okunniga rikspolitiker kom till makten.
Va? Nä du - inte på något regeringsparti, men på något ungefär lika trist - alliansen…

Apropå just ingenting - läser vad Hanne Kjöller skriver i en krönika i Expressen:
"Som mediekonsument har jag svårt att uthärda enkäter och intervjuer med ”vanligt folk” på Centralen om allt från reporäntan till hur försvarsministern skött sitt uppdrag. Inga följdfrågor ställs eftersom det då skulle bli uppenbart att många inte har en aning om vad de talar om." (Min fetmarkering)

Vilket får en förvånad fråga att poppa upp i huvudet:
Inte visste jag att Hanne Kjöller läser Katrineholms-Kuriren…

Kommentar finns…

x     x     x

Inte alls illa…
Hej Bjarne,
Har många gånger noterat ditt intresse för att se och läsa om Kurirens bidrag till att göra Vingåker känt. Svårt att veta om det tilldelade utrymmet i tidningen beror på Kurirens (o)intresse  för Vingåker eller om det inte händer så mycket i kommunen. 

Tänkte så att kanske Göken kunde bidraga med lite positiva saker om Vingåker som omväxling till allt övrigt skrivande.
Gick så in på kommunens egen beskrivning för att se hur positivt det är att bo i Vingåker.
Klickar man på Meny med underrubriker finner man att det är snyggt uppställt och informativt med möjlighet till kompletteringar.
"Framtiden finns i Vingåker och genom tekniken finns hela världen här.Ett hållbart liv på landet med upplevelser året om i vacker natur och med bra service. Utrymme finns som får människor att må bra och att växa."
För att man inte skall missa något väsentligt finns en film (58 min) med stadsvandring i Vingåker med kunnig guide. Inte alls illa.
/Åke

Överlevande misslyckanden
(14 aug 2017)

09.20 -  God morgon Bjarne,
Återigen en god? nyhet från Aftonbladet. Ser att regeringen vill ha ordning och reda i klassrummen och tänker i en ny lag föreslå att rektorer får möjlighet att stänga ute vissa politiska partier att besöka skolan. Antar att de har MP och KD i åtanke.
/Åke

Hm - låter inte direkt som en god morgonnyhet - för mig då.
Då menar jag nog i första hand att ingen ny lag ska tas fram. Och Åke roar sig nog med att inte skriva SD som (han och jag) tror är vad regeringen egentligen menar…
Och jag anser nog att det finns viktigare saker för en minister att överväga. Som att skolorna helt ska förbjuda politiska partier komma på besök alls i årskurserna 1-9.

19.25 - Om du är lättskrämd ska du kanske inte - innan du går och lägger dig - läsa vad Jens Ganman skriver på FB i dag.

x     x     x

Rubriken har jag kopierat från vad Patrik Engellau skriver i en krönika i går. Texten börjar så här:

I mars 1979 var jag inbjuden att presentera en uppsats inför ett internationellt seminarium som hette just Överlevande misslyckanden. Det var mycket ärofullt. Initiativet till seminariet hade tagits av den kreative docenten Bo Persson. Bo hade kommit på att det faktiskt är viktigt att förstå hur uppenbara och långsiktiga misslyckanden som Sovjetunionen – som vid det laget hade ungefär tio år kvar – och överljudspassagerarplanet Concorde ändå kunde fortsätta.

Det står visserligen 1979 där men om du läser vad Engellau skriver så förstår du att överlevande misslyckanden har fortsatt att födas - och frodas sedan dess - och är lika giltiga att peka på i dag.

Och så blir du kanske lika förbannad som jag - om du börjar tänka som jag att "dagens Sverige är ett pågående misslyckande som är självgående och oerhört svårt att ändra på".
Jag och mina vänner finner det inte alls otänkbart med kraftiga motreaktioner från förstående medborgare…

Du, sa Clemens, som också läst vad Engellau skriver, tänk om det märkliga hände att Alliansen bjöd in SD att bli en del av dem. Vilket skulle innebära att det blev fem partier i alliansen och att de därmed skulle få en klar majoritet i riksdagen efter valet.
Det vågade vi nog tro…
Och så skulle förstås de nuvarande i alliansen bli kraftigt angripna - av S, MP, V och OCH hela jävla PK-media-eliten - för att de gått ihop med - som man, högröda i ansiktet och med lyfta pekfingrar, anklagade dem för samröre med "rasister och högerextrema krafter, fortsatte Clemens.
Jo, det kunde vi säkert tänka oss…

Så började vi fundera över hur det skulle kunna utvecklas om M, L, MP och C hade så tuffa och kloka företrädare som då svarade lugnt: "Jo, det kanske de var för 20 år sedan men nu är de som vilket annat svenskt parti som helst och har inte några åsikter vi inte kan tänka oss förhandla om och då kan vi tillsammans förändra Sverige till det bättre."

Kanske, sa vi oss, är det just en sådan händelse som skulle kunna förändra historien. Annars går landet snart under, mumlade vi.

Helvete, sa Clemens, kan jag få en whisky som stöd för nya funderingar?
Jodå, det fick han och jag tog en själv också i förhoppning att därmed kunna följa hans kommande tankegångar.

Det blev kallt ute på verandan så vi tog oss inomhus och tände en liten brasa i kaminen. Whisky och en eld kaminen lockar lätt fram kreativa funderingar.

Mygelvägen… (13 aug 2017)

14.00 - Godkänn fler studenter! Den ordern har regeringen nyss utfärdat till Sveriges universitet och högskolor. Att detta beslut i regeringen ännu inte har vållat ett ramaskri på Sveriges universitet beror enbart på att informationen smögs ut i juli månad.

Universiteten har skapats för att utveckla och utgöra spetsen av mänskligt vetande och bildning. Den röd­gröna kravlösheten måste bort, skriver Jan Björklund (L) och Christer Nylander (L).

Och de avslutar sin text med:
Sverige kommer att behöva en helt ny politik för högre utbildning. Höga krav och hög akademisk kvalitet ska stå i fokus. Den rödgröna kravlösheten måste bort.
Universiteten har skapats för att utveckla och utgöra spetsen av mänskligt vetande och bildning och att överföra dessa kunskaper till varje ny generation.
Universitet får aldrig bli en AMS-åtgärd.

Du - vi håller väl med om detta - eller hur?

Skolfrågor… (12 aug 2017)

12.15 - Du Bjarne, det finns många problem för politikerna i kommunen att hantera och redovisa möjliga lösningar på inför valet nästa år.

Tidningen Skolvärlden 
visar att det är stor brist på yngre lärare (53 % i länet och hela 63 % i Vingåker.

LR:s ordförande Åsa Fahlén
tycker att läget är akut och är med rätta bekymrad 
"det idag anställs personer för att arbeta som lärare utan att de är behöriga eller ens har en plan för att bli det”.
Hon tror att en väg skulle kunna vara ”att personer med akademisk examen fyller upp vakanser samtidigt som de kompletterar med behörighet.”

Antar att kommunen nu inför höstterminen har nått en hygglig lösning på lärarfrågan och att partierna håller väljarna ajour med frågan.
/Åke

Det finns fler som oroar sig över nedgången av den svenska skolan.
Som Patrik Engellau i sin tänkvärda artikel i Det Goda Samhället.

Det är inte utan att jag emellanåt ställer mig frågan "Hur mycket bryr sig nu dagens föräldrar över de sjunkande studieresultaten?"

Turister? (11 aug 2017)

08.55 - Läser i SvD att man i sydligare länder har tröttnat på den intensiva turismen.

Allt fler européer sura på nedskräpande turister    De smutsar ner, skränar och sliter på kulturarv. Boende på flera platser i bland annat Spanien, Italien och Kroatien har fått nog av turister och protesterar högljutt.

Låt mig få säga så här - "jag förstår de klagande" - och det är många, många år sedan jag bokade mig en charterresa till något av länderna kring Medelhavet.
För den delen: inte någon annan plats heller…

Jag har inte tidigare tänkt så mycket på just den saken - men - när nu SvD skriver mig på näsan om att det finns de, söderöver, som har åsikter om den omfattande charterindustrin - så kommer jag på att "det är av just den anledningen jag inte är charterturist".

Och blir glad över tanken att Vingåker inte är så tilldragande att vi drabbas av horder av spanjorer, greker, italienare osv - som vimlar runt på våra gator - lite halvfulla så där - skränar högljutt på sitt eget språk och ockuperar de flesta borden på våra restauranger,
Jodå - du vet nog säkert vad jag menar med min smått taffliga liknelse.

Men i Sverige märks inga sådana tendenser, enligt besöksorganisationen Visit Stockholm.

Bra - tänker jag - och fyller på lite mer morgonfika…

För första gången någonsin har jag (i går em) satt upp en svensk flagga på något av de hus jag ägt. I ett plötsligt tillstånd av "Det är allt bra härligt att vara svensk".
Denna sköna känsla satt kvar ända till i morse - då jag på nätet - tog del av de svenska tidningarna…

Den lilla gäststugan…


PS - har du just inget särskilt spännande för dig denna fredag så varför inte läsa vad Rebecca Weidmo Uvell skriver under rubriken "Miljöpartiet - Hallå?"

Pockande fundering (10 aug 2017)

09.20 - I en av de artiklar jag länkade till i går läser jag följande rader:

"Emellertid nu när checken är påskriven vill i alla fall jag, och hoppas jag också en del andra skattebetalande svenskar, veta var pengarna kommer att ta vägen?
Hur kommer exempelvis Haiti, Bangladesh, Tanzania eller Namibia att använda klimatpengarna? För att klimatet skall garanteras en modest uppvärmning måste ju dessa länder minska sina nettomässiga växthusgasutsläpp. Hur skall de klara detta när de lider av svår energibrist och dessutom saknar nästan alla former av infrastruktur för att producera energi från icke-fossila källor?
Hur kommer länderna att redovisa hur de använder klimatfondens pengar och hur är det tänkt att bidragsgivarna i Sverige i detta avseende skall hållas informerade?"

(Min fetmarkering)

Vilket skapar funderingar som inte riktigt vill ge mig sinnesro.
Vilket du kan läsa mer om här.

09.45 - "Sverige borde vara mer finskt" - så bra och tänkvärt. Läs och begrunda…

Politik - igen? (9 augusti 2017)
(uppdaterad 16.00)

07.45 - Jo, som en liten uppvärmning så här på morgonen innan jag strax ska göra mig en sväng till Kullbergska sjukhuset för en kontroll.
Eftersom det är val nästa år märker jag att mitt intresse för rikspolitiken stiger. Och när jag läser sånt här så blir jag extra nyfiken och vill att fler ska få ta del av det:

Vi pratar mycket om liberalism, konservatism, socialism och andra sådana ideologier, men de förefaller mig alltmer överspelade och innehållslösa.
Det fanns nog en tid för hundra år sedan när dessa tänkesätt var fulla av mening, till exempel att den som var liberal i många frågor intog en distinkt annorlunda ställning än en person som beskrev sig som konservativ.
Men idag? Går det att identifiera tydliga och särpräglade tänkesätt bakom de olika partiernas teori? Deras praktik behöver vi inte ens tala om ty där finns absolut inget särskiljande annat än möjligen att de så kallade borgerliga, till skillnad från deras motståndare, inte vill ha makt.

Och när jag nu sätter mig i bilen för att åka till Katrineholm kanske jag kommer att fundera lite över:
"Hur fan är det med det då - i Vingåker?"

När - efter att kanske även du har funderat lite över den saken - varför inte läsa vad ledarsidorna.se skriver idag.
I så fall klicka här

16.00 - Det är alltid (för mig alltså) trevligt att åka hemåt efter ett besök på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Jag är verkligen ingen trogen "kund" där men jag kan lätt locka fram den tanken efter varje besök.
En sådan underbar personal, så vänliga, så proffsiga i sin framtoning, tänkte jag där jag låg på en brits på röntgenavdelningen för att röntga ett knä.
Om jag nu tidigare varit en aning kritisk till läkare på Vårdcentralen i Vingåker är de två senaste överläkare jag mött på Kullbergska så förtroendeingivande att de har en starkt påverkan till mina positiva intryck av besöken.
Livet kunde vara värre…

JO - jag vill också veta vad mina skattepengar används till.

"Enligt den gröna klimatfonden från Paris bidrar nu Sverige (juli 2017) med $587 miljoner vilket motsvarar runt 500 kronor per person och år. Sverige leder inte oväntat bidragsligan räknat i bidrag per person. Andra länders bidrag är mer blygsamma och Schweiz bidrag ligger hittills på $100 miljoner trots att den schweiziska BNP per capita är ungefär 50 procent högre än den svenska. En schweizare betalar därför inte mer än omkring 100 kronor per person eller 12 Franken.

Vad som är orsaken till det väldigt stora svenska bidraget är okänt för mig men måste bero på att regering och myndigheter har sonderat oron för klimatet hos medborgarna och funnit att denna oro är så stor att det höga bidraget är befogat.
Några rapporter i vår klimatmässigt så välinformerade media har jag inte lyckats finna. Inte ens Jenny Stiernstedt har skrivit om detta i SvD."
Lennart Bengtsson

Kommentar - här

Lika men ändå olika…
(8 augusti 2017)

"En stor del av våra liv spenderar vi i grupper tillsammans med andra människor. Vi skapar grupper för att umgås, tjäna pengar, spela musik och studera. Trots att vi bildar grupper av så olika anledningar fungerar många av dem på liknande sätt."

Skriver Ulla Sandberg på sin blogg - men lägger också till ett intressant "men"…

x     x     x

Miljöfrågor? 

11.00 - Hm, vad ska man (jag) ny tycka när man läser:

"Ett fundamentalt trick dessa charlataner använder sig av, är att blanda ihop ‘miljö’ (som alla vettiga värnar om) och ‘klimat’ (som ingen kan påverka ett dyft) till att vara ‘miljöfrågor’. Så är t.ex. skandalen i Teckomatorp en gigantiskt miljöskada men har inte ett dyft med klimat att göra, go figure !
Allt för att bedra populasen."

Eller:
"Trots snart 20 år utan någon global uppvärmning och total brist på överensstämmelse mellan skrivbordsmodellerna och verkligheten har globalisterna genom en intensiv propaganda, i av dem själva kontrollerade MSM, (Main Street Media) lyckats hålla föreställningen om en nära förestående klimatkatastrof vid liv.
Nästan hela västvärldens etablissemang inom politik och akademi har ställt upp. Svenska politiker kan inte öppna munnen utan att nämna klimatet, trots att de aldrig riktigt begripit vad de pratar om.
Men vad värre är, så har den etablerade miljörörelsen även svalt betet och ägnar nästan hela sin opinionsbildning åt skrämselpropaganda om klimatförändringar som inte inträffar."

Jag behöver inte skriva dig någonting på näsan  - men…

"Det var väl någon som påpekade att om man vill ha reda på vem som förtrycker -  så finn ut vem/vad man absolut inte får kritisera."

Vill du läsa mer i ämnet - läs vad Lars Bern skriver i sitt (tämligen långa) inlägg.

Och varför inte läsa en text som har rubriken:
"Drömmen om bidragens Eldorado"
"Journalisten ville se hur det gick för dem och berättade att de var ett antal personer varje månad som gick ihop och skickade pengar till familjen. ”Det är inga stora summor, bara symboliska 500 Euro,” berättade hon.
När jag berättade att en överläkare på universitetssjukhuset tjänade 375 Euro i månaden blev journalisten märkbart tyst."

Tänkvärda rader… (7 augusti 2017)

09.15 - Lite morgonkaffe och en stund framför datorn.
En förväntansfull måndag har börjat. Innehållande ett besök av Clemens

Betydelseblind
Den som kan sin Tage Danielsson kanske minns Holger Typ. En samvetsgrann tjänsteman på Sveriges Radio, med diagnosen ‘betydelseblind’. Jag tänker på honom när jag rekapitulerar två mediahändelser under året. Först ‘Paulo Roberto-affären’
Läs vad Jan-Olof Sandgren skriver om två mediahändelser…

Dö för vadå?
"När jag gjorde lumpen visste man att det kunde bli krig och att det i så fall var min plikt att delta i det kriget och eventuellt mista livet. Det var otäckt att tänka på, men det ifrågasattes inte. Det ansågs rätt att offra sig för den nationella gemenskapen. De som ifrågasatte detta kallades samvetsömma och fick någon sorts straff, lite längre tillbaka fängelse eller straffarbete. Jag tror inte så särskilt många ungdomar idag skulle kunna tänka sig att dö för Sverige. Dö för vadå?"
Patrik Engellau, Det Goda Samhället, ställer frågan…

Vem fan ska man rösta på?
Kan man ju fundera över när man läser vad ledarsidorna.se skriver - en oduglig regering som inte kan eller en oduglig allians som inte vill?

Sedan kan man ju i detta sammanhang nämna valkompassen som flera tidningar körde förra valet, där väljare kunde svara på ett antal frågor, så skulle kompassen säga vilket parti som låg närmast. Svarade man "vet ej" på samtliga frågor, så föreslog kompassen MP.

Clemens på besök (6 augusti 2017)
16.05 - Lite prat om mediokra sevärdheter och kräftor…

Kan du lita på din doktor?
(4 augusti 2017)

00.30 - Att jag ställer frågan i rubriken beror i skrivande stund på två saker:
- en artikel jag just läst som har rubriken "Hur ska vi kunna lita på vår doktor?"
- vilket påverkade mig att vilja berätta varför jag själv vill svara nej på frågan i min rubrik.
Vilket du kan läsa mer om här.

12.25 - Lika misstrogen som jag är mot vissa läkare är jag mot vissa journalister. Här har jag sällskap av många - som Ulf Larsson som på Det goda samhället skriver en krönika om hur det i media skrivs om den "nya innegrejen" - gatubarnen.

Om du nu är av den kalibern att du tar del av krönikan vill jag peka på att det bland "kommentarerna" till (efter) krönikan finns läsvärda funderingar att ta till sig…

En aning vemod… (3 augusti 2017)

00.55 - Jag gillar när jag känner att en liten känsla av vemod kommer smygande. Det gör den emellanåt när jag sent om kvällen sitter där i mörkret i mina egna funderingar. Ordet har många synonymer med den jag tycker bäst om är "Mild sorgsenhet".
Jag tycker väl inte att jag känner mig särskilt sorgsen men anar nog att i den känslan av vemod i alla fall finns med någon slags sorgsenhet i bakgrunden.

Jag har bott det mesta av mitt vuxna liv i Stockholm. Ett liv som till sin allra största del har varit märkligt positivt. Vilket gör att när jag ser den här stockholmsbilden nedan så förstärks min känsla av vemod en hel del.

Samtidigt kan där komma förbi någon slags öm känsla för de som bor i Vingåker. Som bli lite extra stark när jag ser hur de/man försöker påvisa hur vackert och fint här är. Kommunen lockar på sin hemsida med orden "Härliga Vingåkersbygden" och hälsar de som tittar in på hemsidan med "Välkomna till vår gemenskap".
Och vi bjuds in till Säfstaholms slott och att titta på det gamla Säfstaholmsträdet. Och framhåller vår vackra natur…

Nu får du stå ut med lite skryt.
Jag, som besökt så gott som alla de Europeiska länderna, varit i USA med Hawaii ett flertal gånger, besökt Japan, Laos, Australien och Nya Zeeland, Mexiko och Västindiska övärden osv - OCH vill jag avrunda med - säkerligen farit Sverige runt ett 50-tal gånger i jobbet som journalist sedan 1967 - har ju sett "en del" som bräcker vad Vingåker har att erbjuda.

Dunrobin castle i Skottland

Som alla de magnifika slott och vackra trädgårdar jag besökt i England, Wales och Skottland -  under mina säkert nu 30-tal rundresor där med bilen - vilket sannolikt är det som framkallar mina ömma känslor - rent av en slags beundran - för dem i Vingåker som jobbar så idogt för att framhålla "våra tämligen mediokra sevärdheter".

Men inte vill jag säga mer än att orten möjligen kan sägas ha en aning charm - men så vemodsframkallande som Stockholm är (eller rättare sagt - var) lär den väl aldrig bli.
I alla fall inte hos en som - med mild sorgsenhet - minns sitt 60-tal då han körde spårvagn på de (då) folktomma gatorna vid 05-tiden en augustimorgon…

Naiv drömmare? (2 augusti 2017)

11.20 - OK, jag vet också, jag har inte bara förmågan att bli en smula tjatig - jag har också alldeles för lätt att dras med av saker och ting som gör att jag blir någon slags naiv dagdrömmare…
Kom tydligt för mig när jag kollade på det här inslaget på Youtube.
Rubriken till videon säger ungefär "Varför folk tror att de inte kan teckna och hur att bevisa att de kan".
Om du nu tittar på inslaget så kanske du som jag ser hur en person som vill övertyga omgivningen att "den kan" använder sin personlighet - medryckande-humoristiskt - får publiken med sig.

Jag har alltid sagt mig vara värdelös som tecknare - men nu ska jag öva efter vad Graham Shaw bevisar - klart jag kan…

Bortsett från detta så hamnade jag i en smula dagdrömmeri - för tänk sa jag till mig själv - tänk om någon politisk person i Vingåker på det sätt som Shaw gör - medryckande och humoristiskt - kunde övertyga oss väljare om att "Du kan välja rätt" - och med små medel - elegant visa vad de kan göra för Vingåker…
OK - en aning syrligt - men kan du framför dig se någon lokal politiker som lika avväpnande ledigt kan övertyga oss ortsbor om sitt partis förträfflighet?

Nej det kan inte jag heller…
För all del -  det kan ju också bero på att där faktiskt inte finns något - förträffligt att framhålla.

x     x     x

Tjatigt? 

Hm - det är lätt att fastna i sina egna tankegångar - kommer jag på denna sena tisdagsnatt i Vingåker. Och då blir man lätt lite tjatig i vad man (jag) vill skriva om.
Därför var det skönt att ha besök av Madame och i den stilla kvällen få prata om - annat än politik och obegåvade journalister.
Känner jag när har för avsikt att runda av kvällen/natten med en koll på nätet.

Jag håller ju på och fräschar upp mitt hus och då ska du veta att jag har stor hjälp från M som har ovärderliga kunskaper i konsten att "sköta om hus". Både som ägare av en otroligt fin välskött - eget byggd - sommarstuga plus att hon tidigare varit ägare till ett hyreshus med 8 lägenheter som krävde gedigna kunskaper, färdigheter och engagemang för att hålla i gott skick.

Hon inte bara vet hur man (jag) ska måla (underarbetet måste vara fullgott) osv hon har dessutom ordnat det så att jag har den finaste trädgården jag någonsin haft.
Just nu doftar det ljuvligt från dessa…


M är ett fynd för en villaägare med tummen mitt i handen.
Och för övrigt också…

Okunniga journalister?
(1 aug 2017)

10.40 - Det är inte bara, som gårdagens rubrik förmedlar, politiker som är okunniga. Kan jag, och du om du läser krönikan, konstatera där skribenten avslutar sin text med frågan:
"Så vad egentligen kan en journalist?"

Inte så mycket alla gånger…

x     x     x

Okunnig jag?

12.50 - Jodå, och dessutom rejält också på många områden. Men, vill jag påstå, jag har förbättrat mig en hel del sedan jag för 20 år sedan slutade ha DN, SvD, Expressen och Aftonbladet som huvudsakliga informationsgivare - och ännu mer sedan jag slängde ut min tv år 2009.
Jag fick därmed mer tid över för att på annat håll ta del av - intressanta artiklar/videos producerade av de mest kunniga och begåvade människor. Och därmed också lärt mig att vara betydligt mer kritisk till "alla goda råd" vi får ta del av för att? Ja fan vet vad, men lurat mig har de i alla fall.
Du får här ett exempel - som handlar om kolesterol - som vi fått lära oss är synnerligen skadligt och tar oss mot en för tidig död.

Några rader ur den länkade krönikan:

"Det är när man kommer till (professor) Hellenius förhållningssättet till fet mat och blodets kolesterolhalt som det blir fel i hennes budskap. Senare tids forskning har i upprepade mycket tydliga studier visat att det inte är förhöjda kolesterolnivåer i blodet som är orsak till kardiovaskulära sjukdomar. Dessa beror i huvudsak på inflammationer i blodkärlen.

Senare tids forskning visar faktiskt att det är i stort sett tvärt om mot vad Hellenius säger i reklamfilmen. Personer med lite högre kolesterolvärden visar sig ha klart längre livslängd än personer med låga.
Detta med kolesterolen som sjukdomsorsak har varit en helt felaktig hypotes inom skolmedicinen i över 60 år som jag tror överlevt p.g.a. att den underblåsts av starka ekonomiska intressen att sälja kolesterolsänkande piller s.k. statiner. Dessa piller är världens mest sålda och mest lönsamma, det rör sig om hundratals miljarder. Och världsledande inom statiner är det Hellenius närstående Pfizer."

Visst kan man bli förbannad för mindre?

Jodå, som t ex denna krönika som avslutas med orden:
"Värden fick den 20 januari en ny ledare som vågar utmana detta vansinnets diktatur. Låt oss be en bön att han skall lyckas."

En krönika vars innehåll skulle kunna få vilken rättrogen miljöpartist som helst att begå harakiri…

Okunniga och obildade politiker har tappat kontrollen (31 juli 2017)

Är rubriken på ett av de bästa debattinlägg jag läst på åratal.

Lars Bern, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin: "Sverige är inne på en farlig väg där bildning inte längre har hög status och politiska genvägar till karriär och ansvarstunga poster blivit allt mer accepterade."

Läs det och du får bl a läsa:

"Regeringens informationshaveri i Transportstyrelse-skandalen ger mig anledning till ett antal allvarliga reflexioner rörande allt tydligare tillkortakommanden inom vårt politiska liv och statsmaktens upplösning.
Skandalen handlar inte bara om att en naiv generaldirektör valde att bryta mot lagen för att klara av att hantera den informationsmassa myndigheten hade ansvar för. Det handlar inte heller bara om en vilsen regering som försökt dölja sin oförmåga att hantera viktig säkerhetsklassad information.

Nej, den här skandalen handlar om något mycket allvarligare – nämligen frågan om huruvida dagens i stort sett helt oskolade politiska elit har den kompetens som är nödvändig för att kunna ta ansvar för och administrera det samhälle vi är på väg in i."

Va? Jodå - här kommer min fundering:
"Hur är det med det i Vingåker då?"

x     x     x

Återgång till jobbet?

Nja inte för mig då som inte bryr mig särskilt mycket om när jag ska gå upp om morgonen. Inget jobb tvingar en idogt lat pensionär som jag att stiga upp vid en bestämd tidpunkt…

Nu vet jag inte hur det är för de ansvariga inom våra lokala politiska partier - kan denna måndag vara den första arbetsdagen för hösten?
Jag vet kanske inte riktigt varför just den tanken kom upp men kanske det beror på en mening jag läste i Expressen där Malte Persson skriver i en krönika:
"Men kanske måste den professionellt skrivande sidan komma ur sin depression och återfinna glädjen i hantverket, språket, stilen. Allt handlar inte om att sprida information. Samtiden är en fascinerande science fiction-roman, värd att berätta även för berättandets egen skull. Oavsett hur den slutar."

Texten ovan handlar om "professionella skribenter" men jag menar att vad Persson anför gott kan överföras på våra lokala politiker. Som, som jag tyder det, totalt saknar konsten att skriva på annat sätt än att man uppfattar det som överförd torr information.

Var? frågar jag mig, finns "glädjen i hantverket att sprida sina personliga tankar och funderingar" kring - inte bara det politiska livet i Vingåker, utan också glädjen att delge oss väljare synen på livet i Vingåker - för berättandets skull.

Ingen kan. Jag tror inte ens någon - vill.
En smått deprimerande tanke!

När jag besöker ett KF-möte och ser delegaterna så ser jag ju att de inte direkt är purunga.
Gick de inte i skolan, som jag, när den var bättre än dagens? Och lärde sig vad Persson nedan kallar "civilisationens kärna".

Kan därför inte hoppa över att ta med Malte Perssons sista rader:

"Ja, naturligtvis är jag elitist också. Men elitism är inte nödvändigtvis något som har med ”eliten” att göra. Det är också tanken att det är mer värdefullt att göra något så bra som möjligt än att göra det dåligt. Till exempel det som sedan ett par tusen år varit civilisationens kärna: att läsa och skriva.    

Kanhända att den tiden snart är förbi. Men ska vi gå under, så låt oss gå under med stil."

Om nu Vingåker, kommer att gå under, så undrar jag om det kommer att "ske med stil".
Funderar jag alltså.
En smått deprimerande tanke - tänker jag…

Konsekvensanalyser (30 juli 2917)

"För att vara ett så sekulärt samhälle uppvisar många en nästan fanatisk inställning till det här med att hysa rätt tro. Men hur ett samhälle utvecklas handlar väldigt lite om vilken inställning man har sådär i största allmänhet och desto mer om vad man gör i handling. För att veta vad man ska göra måste man klara av att göra konsekvensanalyser. Dessa måste i sin tur baseras på verkligheten sådan den är beskaffad."

När jag läste detta kom jag att tänka på en del av de "motioner & förslag" som KF i Vingåker haft att ta ställning till. Så mycket till konsekvensanalyser kan jag inte minnas att där pratats om - oftare då har funnits bakom förslagen "känslomässiga" skäl som i skrivande stund får mig att tänka på rubriken till den senaste boken jag köpt "Den banala godheten" av Ann Heberlein.

"Till infrastrukturen i ett välfungerande samhälle hör inte bara, och inte framför allt, själva maskinparken, utan alldeles särskilt de professionella kårer som administrerar de tekniska, juridiska, och samhällsorganisatoriska systemen, typ läkare, lärare, brandmän, advokater, revisorer, järnvägare, ingenjörer, universitetsprofessorer och så vidare.

I Sverige har politiken, enligt min obevisade uppfattning, under de senaste tre, fyra eller kanske fem årtiondena målmedvetet motarbetat dessa professioner i syfte att för jämlikhetens skull beröva dem deras sociala status.
Dessa ambitioner har gradvis visat sig alltmer framgångsrika.
Kårerna har förlorat sin prestige, sin självständighet, sin speciella självkänsla och den därmed sammanhängande yrkesetiken.
Skollärare, till exempel, var för femtio år sedan del av en respekterad överhet, men tas numera knappt på allvar av någo
n
."
/Patrik Engellau (Det goda samhället)

Alltid intressant att ta del av vad kunniga (tänkande) människor skriver.
Det har jag gjort under lång tid men faktiskt inte gjort någon egen konsekvensanalys av mig själv för att försöka förstå om det har påverkat mig - och i så fall i vilken riktning.
Ska tänka lite på det på verandan i kväll ;-)

PS - apropå analyser och tänkande människor…
"Hur rädda ska vi vara för en klimatändring?", frågar sig Lennart Bengtsson i en krönika - och ger i texten sin syn på frågan. Läs gärna kommentarerna till krönikan.

Visionärer… (28 juli 2017)

08.58 -Vissa saker jag läser gör att jag lätt blir sittande i - funderingar. Ett exempel:

"Så vi skall kanske vara tacksamma över att vi i det här landet styrs av utpräglade pragmatiker? Vi har ju politiker, som ägnar stor tid att diskutera tämligen obetydliga ändringar i olika budgetposter eller med entusiasm propagerar för att skolan skall ägna sig åt ytterligare något behjärtansvärt ändamål, istället för att undervisa i tråkiga basfärdigheter.

Nej, tyvärr. Dessa våra sympatiska, jordnära politiker lider nämligen svårt av sin vardaglighet. Tänk att inneha – eller eftersträva – den högsta politiska makten och inte kunna göra något minnesvärt, inte ha något för människornas liv avgörande att erbjuda. Tala om att uppleva livet som ett hål, som en evig saknad efter mening!"

Den som skriver så heter Anders Leion - och han skriver förstås mer i sin krönika som du kan du läsa här.

Dessa våra sympatiska, jordnära politiker lider nämligen svårt av sin vardaglighet.
Ja jävlar, mumlar jag för mig själv, och försökte komma på varför ordet Vingåker genast pockade på uppmärksamhet.
Det var nog det i första stycket - det där som handlade om skolan…

OK - i Leions text finns två ord som får raggen att resa sig på mig:
"hjärtnupna känsloprofitörer".
Och så försöker jag förstå hur det kan ha blivit så att dessa har fått så stor makt att påverka livet i Sverige. Som därför blivit allt mer eländigt.
Nå de är inte helt ovanliga i Vingåker heller - vilket oroar mig en del…

12.15 - Orkar du med att ta del av en bra text i Expressen där ingressen säger:
En regeringschef som inte blir informerad av sina statsråd!  ”Detta måste av alla uppfattas som bevis på att statsministern inte fyller sin uppgift som ledare av regeringens politik”.
Skrev Tage Erlander i sin dagbok för 54 år sedan.

Jo, jag tycker nog att - är du intresserad av dagens politik om/kring Transportstyrelsen ska du nog läsa vad Torbjörn Nilsson skriver…

Fake news (27 juli 2017)

08.20 - Efter ett par dagars frånvaro - där annat tagit all min tid - har jag kommit framför datorn igen och blivit påverkad av vad jag läser på ledarsidorna.se som underhållande skriver ett inlägg inför morgonens pressmöte där regering ska meddela "någonting".
Jag läser:

Den slutliga bekräftelsen på hur bisarrt situationen utvecklats är att följa nyheter som Sputnik News. Sputnik News anses vara en av de viktigaste källorna kopplade till den ryska propaganda-apparaten med flertalet trollfabriker associerade till sig. När politiska kriser uppstår i västvärlden är Sputnik News inte sena med att spä på dessa med starkt vinklade nyheter som går ryska regeringens och dess intressens ärenden. Men i detta fall är det knäpp tyst om den svenska politiska krisen.

Redaktionen och strategerna på Sputnik News anser sannolikt, med viss rätt, att de inte behöver elda på den svenska nyhetsrapporteringen nämnvärt. Den svenska politiska verkligheten och svensk media visar sig vara snäppet bättre än de ”Fake news”  som de ryska trollfabrikerna brukar fabricera och publicera riktade mot den svenska marknaden.

Du - läs den sista meningen igen och du möter en person som har samma åsikt som jag om de svenska politikerna och de svenska medierna.


Äntligen måndag (24 juli 2017)

08.45 - Rubriken har jag mest satt där för att göra mig lite märkvärdig. I gemene mans tänkande synes måndagar vara någonting negativt - i form av måndagsexemplar till exempel. Sådant  allmänt tyckande triggar ofta fram hos mig att jag måste tycka/vara "tvärs emot". Men faktiskt är det så att jag gillar måndagar starkt. Varför kan jag kanske berätta någon gång i framtiden…

Nåväl, just denna måndag, är för mig lite extra trevlig - jag ska vid lunchtid ungefär ta bilen och fara till Arlanda för att ta emot sonhustrun Baunmale Silavong som kommer farandes från Luang Prabang i Laos för att ansluta till "man och barn" som befinner sig i Stockholm sedan ett par månader tillbaka.

Yngste sonen med sin familj bor större delen av året i just Luang Prabang där de fördriver livet ungefär så här…


Nåväl - över till annat - och kanske mer intressant. Läser vad Patrik Engellau skriver i sin krönika:
"Den tyske tänkaren Robert Michels skrev i början av 1900-talet en bok där han efter ett studium av det tyska socialdemokratiska partiet konstaterade att alla organisationer, som i början drivs av entusiaster, i den mån de fortlever så småningom kommer att kontrolleras av funktionärer och byråkrater utan grundarnas glöd."

Det kan bero morgonens havregröt med rårörda lingon - men jag kan inte få ur skallen annat än att Engellaus rader klart beskriver dagens svenska politiska partier.

Äh - läs här vad Patrik Engellau skriver så tror jag du förstår vad jag menar med denna min morgonfundering.

Här - vad man kallar - en bra fråga…

PS - Vill du gotta dig lite mer i Transportstyrelse-eländet - kan du här få ta del av mycket intressant och avslöjande information.
Och - även här
…där Rebecca Weidmo Uvell inleder sin text med:

"Att vi har den mest inkompetenta regering i manna minne är känt sedan gammalt och någonstans har i alla fall jag bara gått och väntat på en ordentlig praktskandal. För det har varit en tidsfråga givet förutsättningarna.
Nu kom den."

Och när du har gjort det kanske du, som jag, mumlar "Det är en jävla tur att det finns alternativa media". För den här informationen skulle du aldrig få ta del av i någon av de "seriösa tidningarna"…

OCH - frågar jag mig - har inte Kuriren nu fått vetskap om ett betydligt mer "politiskt hett material" att "dreva om" än järnrör och ringa misshandel?
Tror jag först när jag ser det…

Mer här…

PS-2 Seriösa debatter? Läser ett intressant blogginlägg som får mina funderingar att hamna i "Hur är det då i Vingåker då?"

Ulla Sandberg skriver bl a:
"För mig är det självklart att politiker ska tåla att dennes idéer ifrågasätts och kan klara av att föra en sakdiskussion. Politiker måste se det som en förmån att vanliga människor vill diskutera med dem. Då får de ju feedback. Det är också självklart för mig att varje diskussion är seriös utan personangrepp. Det är också självklart att allting kan diskuteras – inget ämne ska vara för lätt eller för svårt."

En som inte fattat det gäller även ansvariga tjänstemän inom kommunen är, Lars-Åke Mård, förskolechefen, som vägrar att svara på mina frågor…

Intressanta siffror…(23 juli 2017)

Nja, det beror väl det - men nog kan jag i alla fall tänka mig att det för många kan vara en smula intressant att få ta del av en opinionsmätning - där den medföljande texten börjar så här:
"Sverigedemokraterna noteras än en gång som största parti i en mätning från Nyheter Idag / Sentio.
Men det stannar inte där, SD är mer än dubbelt så stora som Moderaterna som noteras till absoluta katastrofsiffror om 12,7 procent."

Här får du veta mera

x     x     x

Katastrofalt uselt 

00.20 - Jag kommer inte på någon bättre rubrik som ska förmedla att jag sitter här i den sena natten och är urförbannad.
Efter att just ha läst - detta.

Helena Edlund skriver om något någonting som aldrig borde ha kunnat hända. Rubriken till hennes text säger "Sätt Sverige underförmyndare".

Edlunds text börjar så här:
"Spionen Stig Bergling kopierade i början av 1970-talet en pärm med hemlighetsstämplade uppgifter på sin arbetsplats på Försvarsstabens säkerhetsavdelning. Pärmen, som innehöll en förteckning över Sveriges försvarsanläggningar, kustartilleribefästningar och mobiliseringsförråd, lämnades så småningom över till ryssarna. För detta dömdes Bergling 1979 till livstids fängelse för grovt spioneri och grov obehörig befattning med hemlig uppgift.
Att lämna uppgifterna i Berglings pärm till främmande makt var självfallet till skada för Sverige, men de var en piss i Mississippi jämfört med konsekvenserna av att lämna ut Transportstyrelsens register."

Lite längre ner i sin text skriver Edlund:
Trafikstyrelsens förra generaldirektör, Maria Ågren, har fått agera bondeoffer. Hon fick sparken i januari och har nu godtagit (!) ett bötesstraff (!!) om 70 000 kronor (!!!).
Det motsvarar en halv månads löneavdrag.
Jag upprepar: Stig Bergling dömdes till livstids fängelse.

Om du läser vad Helena Edlund skriver så är jag tämligen säker på att du håller med mig i valet av bådas våra  rubriker…
Och kanske också när jag påstår att Sverige har blivit ett jämrans skitland under den nuvarande regeringen - och till en del också på grund av den förra…

Kommentar har inkommit…

Om du till äventyrs är intresserad av vad/hur Kuriren behandlar denna katastrofala händelse kan du (eventuellt) här läsa den senaste ledaren de skriver i ämnet.
Du behöver inte alls hålla med mig när jag skriver - en sån jämrans skittidning! Vi har kanske olika syn på tidningar men min syn grundar sig på att jag varit chefredaktör och tidningsägare åren 1967 till 2013.

PS - Min syn på den svenska skolan är inte lika välgrundad men här får du i alla fall veta lite om hur det är att vara lärare i USA.

Solelstopp? (22 juli 2017)

Katrineholm kvar i solelstoppen - kan jag läsa som rubrik på kkuriren. Eftersom jag som villaägare gärna vill sänka mina fasta månadskostnader har jag förstås kollat lite på det här med solceller.
För min egen del - inget som lockar - eftersom den ekonomiska vinsten ligger så avlägset långt borta. Och har man som jag - ett hus (122 kvm) som för år 2016 totalt förbrukade 6982 kWh och där det inte ser ut att bli mer i år - så känns det inte så angeläget att bry sig om det där med solceller. Om du nu undrar - mitt hus är helt eluppvärmt - då enbart med (en) luftvärmepump.

Det kan bero på att Madame är upptagen av annat den här helgen att jag därför fått tid över att tänka på "små vardagliga frågor" - och därmed kanske den märkliga lusten - att läsa en artikel i kkuriren om solceller…
Nåja - Något ska man ju ha för sig en lördag.
Kan du läsa mer om här

Det går utför… (21 juli 2017)

Rubriken finns där för att den beskriver en tanke som passerade medan jag gjorde min sedvanliga runda på nätet.

OK - det kommer att bli långt - vågar jag tro att du tycker om följande (mycket långa) krönika du kan läsa på avpixlat.info.
I krönikan kan du bl a läsa:
"En fungerande demokrati förutsätter informerade väljare. I det moderna samhället har media en framskjuten roll som informationsbärare och ett stort ansvar för att inte missköta och missbruka den uppgiften. Om folket väljer partier och politiker utifrån ett från media levererat bristfälligt eller felaktigt informationsunderlag, får vi ett samhälle med inkompetenta beslutsfattare och politiskt vanstyre.
Om media sedan lierar sig med den politiska makten och är den behjälplig med att dölja sin inkompetens, då kan det ta lång tid innan tillräckligt många medborgare förstår vad som pågår och kan välja bort de inkompetenta politikerna. Samhällsskadan kan vid det laget vara omfattande."

Vilket, när jag läste de raderna, fick mina tankar att gå till Katrineholms-Kuriren…
Varför kan du läsa r. (uppdaterad 14.00)

Om ledarskap… (20 juli 2017)

Hallå,
Såg att både Du och Patrik Engellau häromdagen tyckte att "Sverige och kanske också Vingåker behöver en annan sorts politiskt ledarskap än det som Liberalerna och de andra partierna ställer i utsikt.” 
Utan tvekan behöver vi flera politiker som kan säga ifrån och även med hela handen peka ut en ny färdriktning.
Ser i DN att Frankrikes nye unge president verkar vara ett mycket gott föredöme när han häromdagen läxade upp både sin försvarsminister (general) och den församlade försvarsledningen.

Då Macron vill pressa ned Frankrikes budgetunderskott till under 3 % tänker han skära bort 850 miljoner Euro i försvarsbud-geten. ”Jag tänker inte låta mig hunsas på det här viset sa då general De Villiers" i en utfrågning om besparingarna varpå Macron kontrade med ”Jag är er chef och har inget behov av påtryckningar och kommentarer kring mina beslut.” 

I en följande intervju förklarade Macron ”att om det finns åsiktsskillnader är det försvarschefens uppgift att ändra sin åsikt”.  Det blev för mycket för Generalen som ”inte längre kunde garantera säkerheten för Frankrike” och tog sin stav och avgick. 

För att kunna vara så tydlig krävs att man har tillräcklig politisk uppbackning. Då duger det inte med de svaga allianser vi numera dras med i både vår riks- och lokala politik. Bäst vore om ett eller fler partier fick respass nästa år så att det blev en tydligare politisk färg med ledare som inte hela tiden somnar om på sina poster.
/Åke

Om du… (19 juli 2017)

…känner en gryende lust att bli förbannad så kan jag rekommendera att du läser en text som som har rubriken:

Regeringspropositionen 200/01:136. Äldreförsörjningsstödet   

Om det inte räcker kan du ta del av vad Lars Adaktusson (KD) tidigare skrev om vår nuvarande utrikesminister…

Eller kanske ta del av en text som har rubriken:
"Kravlöshet leder till fördumning".

Det kan bero på att jag f n lägger ner min mesta tid på huset - men jag finner inte så mycket intressant att skriva om - som mer specifikt handlar om Vingåker med omnejd.
Ser dock att - återigen - Läppefolket rasar över att trafiken genom Läppe har för hög hastighet. Nå, bäste läsare vad ska vi "tycka" om det då när vi ser att Kuriren skriver:
"2015 genomfördes dock en mätning på vägen under en sexdagarsperiod. Då visade det sig att av de 6 486 fordon som passerade höll drygt 300 hastighetsbegränsningen."

För egen del funderar jag på om inte de 300 laglydiga var av slaget - högt moraliska Miljöpartister - och de övriga 6-tusen var nog mer av den där svåra sorten - levnadsglada och odygdiga Sverigedemokrater. ;-)
Dem finns det ju numera betydligt fler av i Vingåker än MP-anhängare…

Vill du le lite?
Nå, jag vet ju inte om du har samma syn på livet som jag men nog log jag en smula när jag läste Kurirens text med rubriken "Julitabo dömd för sexköp på hotell" där vi får veta hur mycket han betalade för sitt nöje. Som tydligen inte var så mycket till nöje - han blev mycket missnöjd över vad han fick för pengarna.

Medan jag smålog så dök formuleringen "alla lika värde" upp och tänkte - här ett praktexempel på det. Kvinnan fick 2000 kr för att ge en timmes service - mannen fick betala 12.000 kr i böter.
Vad jag förstår slapp kvinnan någon som helst påföljd…

Här får du veta mer om - sexköpslagen

Sovande politiker?… (18 juli 2017)

Hm - vem orkar bry sig om politik när solen skiner? Inte så många kan man få för sig - men jag är i alla fall en av dem.

Består vi inte bara av ett "sovande folk" utan i ännu högre grad av - sovande politiker? Frågar jag mig stillsamt och en aning uppgivet när jag läser vad Patrik Engellau skriver - här
Där du bl a annat kan läsa:

"Sverige behöver en annan sorts politiskt ledarskap än det som Liberalerna och de andra partierna ställer i utsikt. Vi behöver ett ledarskap som förmår artikulera värderingar, riktiga värderingar och inte bara obegripligt trams om värdegrunder som på något märkvärdigt sätt alltid handlar om procentsatser när det ska omsättas i praktisk politik."

När jag läser sådant blir jag smått uppiggad, vilket ofta får den märkliga fortsättningen att jag försöker omvandla vad jag läser till "livet i Vingåker".
Och så sjunker min entusiasm några steg.
För, frågar jag mig
, Behöver vi i Vingåker ett ledarskap som förmår artikulera värderingar, riktiga värderingar och inte bara obegripligt trams som t ex värdegrunder?

Jag vet f-n i mig inte vad jag ska svara mig själv. Vilket kan tydas så att jag allt bättre inser det svåra, ibland ser det smått meningslösa, med kommunpolitik.
I alla vissa delar av den…

Sverige behöver en ny förkunnelse, skriver Engellau som rubrik till sin text. Hur är det då med Vingåker, kanske jag kommer att fundera över - medan jag målar lite på huset idag…

Är vi ett sovande folk?
(17 juli 2017)

11.20 - Det kunde ha varit jag som skrivit den frågande rubriken, men den finns där för att jag just läst vad Ulla Sandberg skriver i sin blogg "ulsansblogg" - en plats jag besöker varje morgon för att få ta del av vad för klokheter hon skriver denna dag.
Det hela handlar denna gång om tittande - på tv-serier - som jag personligen inte har minsta intresse av - precis som Ulla Sandberg.
"Är vi ett sovande folk? Är svensken i allmänhet mer intresserade av att följa intriger på tv:n än i verkliga livet?"

Frågar Ulla Sandberg - och även jag. Läs vad ulsan skriver och kolla vad du själv tycker…

En bra fråga… (16 juli 2017)

Ibland har jag flyt, tänker mitt lata jag med ett smått leende inombords medan M och jag dricker förmiddagsfika. Det regnar utanför fönstren vilket betyder att jag inte kan (behöver) måla på huset och i stället sätta mig vid datorn…
Vilket i sin tur ger mig glädjen att läsa detta inlägg hos Det Goda Samhället. Som bl a innehåller:

"I en anekdot av Francis Bacon, berättas hur en grupp lärda munkar på 1400-talet ägnade två veckor åt att utreda frågan om hur många tänder en häst har. Eftersom de inte hittade några klara besked, varken i heliga skrifter eller i Aristoteles naturlära, ansågs problemet olösligt. En ung oerfaren munk föreslog att man helt enkelt skulle gå ut i stallet och titta efter, varpå samtliga lärda munkar blev djupt kränkta. Att låta en simpel observation – som vilken stalldräng som helst kunde göra – väga upp all den visdom och insikt de själva representerade, var helt enkelt inte seriöst. Den unge munken blev brutalt utkastad."

En artikeltext som slutar så här - med en bra fråga:

"Frågan blir i slutändan filosofisk. Gäller fortfarande Aristoteles koncept – att problem löses bäst, genom att gå in i stallet och räkna tänderna i hästens mun? Eller har världen blivit så kaotisk och svår att överblicka, att vi – för att få någon typ av sammanhang – orienterar oss mot en ny form av ‘mystik’?
Någon modern motsvarighet till de dogmer som gällde under 1400-talet, och höll samman världen, innan rationalitet och förnuft klampade in på scenen.
Vilken kraft i samhället kommer i så fall att fylla det metafysiska tomrummet? Blir det feminismen? Blir det identitetsvänstern… eller blir det kanske Islam?"

"Också" - en bra fråga…

En lat dag… (14 juli 2017)

10.25 - Det känns i alla fall så just nu. Lusten att gå ut och göra något nyttigt på huset är noll och för att rättfärdiga denna min lathet övertalar jag mig att det är "viktigt att vara uppdaterad om det politiska läget i Sverige".
Och blir allt så sittande kvar framför datorn…
Och läser en krönika som börjar så här:
"Svensk politik är svårbegriplig och flera av dess huvudaktörer agerar på ett sätt som om det skulle ske i ett sammanhang, exempelvis på den ordinarie arbetsmarknaden, hade vederbörande fått sparken eller rekommenderas att söka vård."

Och slutar så här:
"Slit av skygglapparna och visa lite `guts´! I annat fall kan vi en en gång för alla avskriva den svenska traditionella borgerligheten. Deras trovärdighet i regeringsfrågan är noll!"

Vilket får mig att fundera medan jag brygger lite förmiddagsfika och förser mig med en bit av Ms goda sockerkaka:
"Finns det något riksdagsparti över huvud taget som har någon högre trovärdighet att yvas över?

Nix - kommer jag på att jag vill svara mig själv.
Men ifrågasätter lite senare mitt svar då jag tvekar om jag inte ska undandra SD där.
I alla fall på riksnivå…

Varför inte? (13 juli 2017)

17.30 - Ja - varför läser du inte vad jag skriver nu? Klart du gör och den frågan skriver jag fast den (rubriken) inte alls har med vad jag egentligen funderar över…
Vilket jag gjorde medan jag under en timme strävade med Madame´s gräsklippare vid hennes sommarhus.
Jag mindes plötsligt den här artikeln hos Det goda samhället - som jag länkat till tidigare - en jämförelse  mellan Brasilien och Sverige i konsten att förmedla kunskap - men det som fick mig att fundera denna soliga dag var nog mest att jag kom att tänka på dessa rader - som du  kan ta del av här…

23.50 - Rubriken - kan jag tycka - passar in även på denna min fundering från slutet av juni. Den 29 juni skrev jag ett mejl till förskolechefen Lars-Åke Hård med anledning att han sett till att Vingåker låtit sig luras av Naturskyddsföreningen att medverka till deras anmodan till Sveriges kommuner att "giftsanera" t ex förskolornas plastleksaker. Se vad jag skriver här under "pladderdags" den 29 juni…

Jag har inte fått något svar eller minsta annan reaktion på mina mejl. Jag har skrivit påminnelse. Och det är där jag tycker rubriken passar in - jag undrar - varför inte?

Nu är det ju så att det finns ingen lag som säger att en tjänsteman måste svara på frågor från "insinuanta frågvisa privatpersoner".

Men jag undrar i alla fall - varför inte?

Förskolechef herr Mård varför har kommunen slösat bort pengar på s k "plastsanering" där barnens leksaker och plastservis inte på minsta sätt är giftig. Naturskyddsföreningen ljuger i den frågan…

Morgonrunda… (12 juli 2017)

08.35 - Nix - rubriken har inget med motion att göra utan står där för att peka på min "morgonrunda på internet". En (första) runda bland bloggar och annat jag mjukar upp det egna tänkandet med genom att snabbt bläddra igenom. Ledarsidorna, Det goda samhället, ulsansblogg, nyatider, nyheteridag, avpixlat och några till - får besök av mig innan jag hunnit ur morgonrocken…
Efter frukosten blir det en runda bland de mer etablerade media AB, Expressen, Facebook osv…

Hos avpixlat fann jag två saker jag fann värda en fundering kring vid morgongröten:
"Mycket i vår tid sker inte efter val som utgår från en reflektion, utan de politiska makthavarna kan främja sina intressen utan att prestera några relevanta argument, bara några moralistiska plattityder.
En del väljare blir arga och engagerade, men många nöjer sig med lite känsloskvalp som argument.
Det kortsiktiga egenintresset lockas av att komma undan besväret med att tänka själv och litar därför passivt på den förda politiken."

Nå - hur reagerar du på sista meningen där?

Jag skäms inte alls (varför jag nu skulle göra det för något som är rent begåvat) för att jag besöker "hatmedia". Ett ord som de mer "osakliga" media gärna använder för att med sina näsor i vädret försöka övertyga både sig själva och sina läsare att de minsann är "sakliga och seriösa".
Jodå - även vår högt älskade Katrineholms-Kuriren tillhör de uppnästa…
Vilket gör att jag gärna citerar avpixlat ännu en gång:
"Den populära termen ”hatmedia” beskrivs väl av åklagaren Rolf Hillegren: ”Hatmedia är media som journalisterna hatar”.

Eller varför inte några rader från Det goda samhället:
Människans förstånd är ganska klent. Framför allt är utrymmet begränsat. Om vi har en viss uppfattning om hur världen är beskaffad så får det inte plats någon annan tolkning. Det medför att en liten sanning kan göra det omöjligt för oss att ta till oss en större sanning.
Läs hela texten - här…

Var så god och skölj…

helt fel… (11 juli 2017)

13.35 - "Största hindret för nya idéer är som bekant lojaliteten med de gamla, och man måste befinna sig ganska långt från maktens centrum, innan ett alternativ ens förefaller tänkbart."

Satt jag och funderade lite över medan jag väntade på att Madame skulle komma ut från akuten på Kullbergska sjukhuset.
(Nix - inget allvarligt)

Man blir faktiskt lite lyckligare i Danmark… (11 juli 2017)

00.30 - Jo du har säkerligen rätt - jag kan nog vara lite tjatig - men det beror på att jag är så innerligt glad och nöjd över min veranda. En plats där jag - vår-sommar-höst - så ofta avslutar dagens "vedermödor" i sällskap med ett glas vin. Som väldigt sällan är några vedermödor utan i stället dagar fyllda av trevligheter - som jag funderar lite över i det tilltagande mörkret.

Nattens rubrik har jag kopierat från Expressens digitala tidning där Susanna Birgersson i en kolumn beskriver varför det gör en lycklig av att bo i Danmark. Birgerssons argument låter övertygande i mina öron…

Så faller jag i små funderingar över tanken - blir man lite lyckligare av att bo i Vingåker?
Inte vet jag hur Vingåkersborna - generellt - skulle svara på den frågan men mitt intryck är att de ser - om inte direkt lyckliga - så i alla fall nöjda och tillfreds ut.
För min personliga del - som levt den mesta tiden av mitt vuxna liv i Stockholm - är svaret ett klart "Jo, jag känner mig faktiskt lyckligare efter att ha flyttat till Vingåker."

Tänker jag där jag i mörkret, i den totala tystnaden, med bara två värmeljuslyktor tända, känner mig synnerligen nöjd över tillvaron.
Vingåkersborna bidrar mycket till den känslan
Skål för det då Madame - och alla ni övriga…

Men va f… (10 juli 2017)

10.00 - Den ofullständigt utskrivna rubriken förstår du säkert - men det var just vad jag förvånat tänkte när jag i en krönika på avpixlat läser:
"Man vill i realiteten avskaffa politikerna och överlåta merparten av styret till tjänstemän i förvaltning. Ingen ska på godtyckliga grunder kunna väljas till ett offentligt uppdrag som denne objektivt sett inte är kvalificerad för. Den som aspirerar på ett sådant uppdrag måste i stället söka det utifrån formella meriter som vilket jobb som helst."

Ordet "man" i ovanstående ska läsas som "Nordiska motståndsrörelsen" det nazistiska partiet som deltog under Almedalsveckan och därmed skapade så stora rubriker i tidningarna.

OK, jag går vidare, mitt lilla utrop kom sig nog av att jag frågade mig själv "Va f-n har jag blivit nazist?" - detta eftersom jag finner deras "tanke" om politikerna kittla lite lockande.
Nå, kommer jag på efter en stund - det är nog högst tillfälligt jag känner så - så länge nuvarande regering finns kvar…

Gråmulna tankar? (9 juli 2017)

Nja, även om det är tämligen gråmulet utanför fönstret så påverkar just sådant mig inte så mycket. Om jag får säga det själv så finner jag mig vara synnerligen "väderoberoende". Det finns annat som påverkar mig mer - som att läsa vad mer kloka personer än mig själv skriver i intressanta texter.
Dessbättre blir jag mer upprymd av sådant än att solen skiner från blå sommarhimmel.
Får jag ge ett exempel på sådan text - här - där Patrik Engellau skriver under rubriken: "Demokratins framtid".

Jag vet inte hur du är som människa men jag blir "upprymd" i tankarna när jag läser vad han bl a skriver:
Den andra saken jag är rimligt säker på är att nästan allting med tiden förstelnar och korrumperas av broskbildning, röta, och farliga svulster som suger energi från en minskande andel friska celler.
Då menar jag inte alls bara människokroppen, utan även samhällssystemen. Att saker och ting föråldras och så småningom förgås är en livets lag och samhället är en del av livet.

OK - det är över ett år till nästa val men jag har redan börjat intressera mig för "hur det politiska spelet allt mer börjar få liv" och därför också allt mer uppmärksam på vad det bjuder.

Det är därför jag så gärna läser texter som bjuder andra formuleringar och tankar än de som ryms inom den s k åsiktskorridoren. Som detta från Jens Ganman…


13.15 - Skulle det händelse visa vara så att du är en smula intresserad av islam - vilket väl inte kan vara så konstigt eftersom islam och muslimer ofta förekommer i media - kan jag rekommendera att du läser vad Erik van der Hegg skriver under rubriken "Jakten på de försvunna koranerna" - bland annat:
"
Men vad är det för märkvärdigt med det då, kanske någon undrar? Jo, arkivet utgör ett grundskott mot den centralaste av alla dogmer inom islam, nämligen att koranen är Guds oförfalskade, eviga och oföränderliga ord.
Avbildade finns nämligen texter som visar på att det har funnits alternativa varianter av muslimernas heliga skrift innan den nuvarande ”varianten” kodifierades under den tredje kalifen Othman på 600-talet.
Det här är illavarslande nyheter för alla fromma muslimer."

Den kreativa förstörelsen…
(7 juli 2017)

09.10 - Ordet kreativ har för mig en positiv klang, något/någonting har utvecklats ytterligare, eller så har något helt nytt sett dagens ljus.

"Den österrikiske ekonomen Joseph Schumpeter formulerade uttrycket ”creative destruction” för att beteckna de dynamiska processer i samhällsekonomin som främst är en följd av helt nya möjligheter inom den teknologiska utvecklingen.
En ny teknologi som snabbt anammas förstör med nödvändighet en äldre teknologi som inte längre är rationell eller lönsam.
Det är i ett sådant sammanhang som begreppet hållbarhet inte är särskilt meningsfullt för att uttrycka det milt."

Så börjar en artikeltext i Det Goda Samhället du kan läsa här.

Jag finner det mycket synnerligen intressant (underhållande) att läsa vad begåvade människor skriver. OCH - som du förstår - roligt som f-n när denna begåvade person framför samma åsikter och synpunkter som jag själv tycker mig ha.
Om du nu klickar in dig på länken ovan så kan du läsa vad Lennart Bengtsson skriver om - tidningar.
Om du läser det så förstår du förmodligen bättre varför jag så gärna skriver "syrliga kommentarer" om vår "lokala stolthet" - Katrineholms-Kuriren…

…som jag aldrig kan få för mig skulle skriva en (kritisk) rad om att Finansminister  Magdalena Andersson i en partiledarutfrågning med Aftonbladet sagt att hon hellre skulle låta Sverige gå under än samarbeta med SD vid en nationell kris eller katastrof.
(Ett parti som varit statsbärande längre än något annat i modern svensk historia visar sig ha regredierat till lägsta sandlådenivå där de mest infantila emotionella reaktionerna ges företräde framför att ta politiskt ansvar för landet - skriver avpixlat.info)

DET - borde Kuriren ta upp - t ex genom att frejdigt och bums fråga de lokala S-partiernas talespersoner om deras åsikt om detta märkliga uttalande. Står de bakom vad Andersson säger?
Men det lär du inte få ta del av.
Kuriren saknar nämligen totalt förmågan att omvandla riksdagspolitik/frågor till "spännande och intressant" läsning som lokal sådan.
I det här fallet antagligen då, för att det då kan finnas en liten risk att det skulle kunna gynna SD på något sätt.

Får jag fråga - varför läser du en sådan tidning?
Är det dödsannonserna du inte kan leva utan?

Kommentar finns - här

En skön kväll… (6 juli 2017)

Sitter på verandan och språkar med Clemens.
Dagen har varit lagom arbetsam enär jag hjälpt Madame att klippa hennes "enorma" gräsmatta vid hennes fina sommarhus. Ungefär den fysiska aktivitet min lata kropp numera klarar av - under en dag…
M har varit upptagen hela sena eftermiddagen och även så i kväll varför det passade fint att Clemens tittade in för en pratstund och ett glas vin…

– Jag har noterat att du igen har börjat prenumerera på Kuriren, sa Clemens, och såg en aning frågande ut då han han är klart medveten om min syn på "vår lokala tidning".

Jo, svarade jag förstås, för jag har ju faktiskt betalt en krona för att få en månadsprenumeration för att kunna läsa kkuriren på datorn. Som jag kanske sedan förnyar ytterligare några månader för 99 kr i månaden. Jag tror att jag behöver få ta del av tidningens innehåll fram till valet.

Så kom vi att prata lite om det Gotländska jippot - Almedalen - och utbytte lite åsikter om vad vi ansåg om det som sägs av våra (?) politiska företrädare.
– Det mesta skulle platsa under din rubrik "pladderdags", sa Clemens och slöt ögonen medan han inom sig njöt av det goda vita vinet… (Battfeld Spanier Frauenberg - Nr 90100)  

Kommentar har inkommit…                                                                                               

x     x     x

Fundersam…

09.10 - Min tilltro till landets politiker är i avtagande och har varit sådan en längre tid nu. Och Clemens och jag har emellanåt sagt oss "dagens politiker är nog de sämsta Sverige haft".
Kanske jag ska förtydliga att vi då menar dagens rikspolitiker…

gårdagens rikspolitiker var inte så mycket "bättre" tänker jag en smula fundersamt efter att ha läst hur de näst intill "tillintetgjort" det svenska försvaret med sin (felaktiga) syn på "tillståndet i omvärlden".
Här kan du läsa vad Stefan Hedlund anser om den saken.

Om du läser nedanstående rader- vad anser DU då?

"De som uppträder som människoälskare och altruister men i verkligheten är egoister uppträder i olika skepnader. Den mest rörande men samtidigt farligaste sorten är de oskyldigt och naivt troende.

Arketypen är Jessica, 14 år, som älskar isbjörnar och tigrar och hatar bilar och vill att vi ska vara snälla mot och älska alla som inte bor i en medelklassvilla i Täby.
Att Jessica är farlig beror på att hennes föräldrar, hennes lärare och hennes omvärld i allmänhet inte vänligt törs skratta åt henne och säga ”visst lilla gumman, men gå och lägg dig nu” utan i stället tror att de måste respektera hennes omogna och ogenomtänkta idéer och ta henne på allvar."

Finns att läsa under rubriken  "Jag sket väl i arbetarklassen" skrivet av Patrik Engellau.

Jo det finns dagligen saker som gör att man kan bli synnerligen - fundersam…

Gör mig glad… (5 juli 2017)

Vad jag tycker mig förstå är att det är skilda saker som gör människor - upprymda och glada. Nu ska du få veta vad som denna onsdagsmorgon gjorde mig glad. Det var när jag läste vad chefredaktören för Fokus skriver till mig:

"Uppriktighet, oberoende, fritt tänkande. Det är vad Fokus står för. Vi tror inte på omskrivningar. Mitt jobb är att se till att du får Sveriges bästa analyser och samtidsberättelser i ett hav av osorterad information, ängslighet och flockmentalitet. Dessutom får du läsa ett och annat som gör dig häpen, full i skratt eller till och med förbannad."

En så där 500 mil bort från hur man tänker på Kurirens redaktion, anar jag.
Å andra sidan kan det ju bero på att man ser på sina tänkta läsare på annat sätt än Fokus. Avslöja det inte för någon - men jag har just i smyg beställt en prenumeration på kkuriren (att läsa i min dator då) för en månad framåt.
En krona kostade det. Prisvärt tycker jag.
Men nyfiken är jag över hur deras svar skulle se ut på frågan - Vårt jobb är att se till att du får…
Det var det jag ville få reda på genom min prenumeration. Vad ger mig "Vingåkerssidan" i Kuriren för innehåll som till - i alla fall någon liten, liten del - motsvarar vad Fokus vill ge mig.
Återkommer kanske om det.

Annat som gör mig glad (i alla fall roar mig) är när jag får läsa "retsamma" (ironiska)  artiklar.
Som den här

Mossigt - och annat…
(4 juli 2014)

09.05 - Allt medan jag funderar över vad jag kan få för "funderingar" att skriva om denna tisdag, kan jag ju mjuka upp fingrarna med att berätta att gårdagen började med köp av gräsklippare och diverse kemikalier och verktyg för att om någon dag tvätta träfasaden på huset - sedan -  lade Madame och jag ner stor energi på att rensa taket på mitt hus från mossa. Jobbigt som f-n eftersom det fanns (finns) en del att åtgärda - men trots det - kommer att ägna oss en del åt även denna dag. Halva återstår…
En s k "roof cleaner" (googla) är till glädje en sådan stund.

Till morgongröten läser jag:

"Förr i tiden var ofta eliten mer upplyst än den breda massan, men numer, när man exempelvis kan bli en ledande politiker utan vare sig en kvalificerad utbildning eller yrkeserfarenhet utanför politiken, samtidigt som många medborgare är högutbildade och dessutom har tillgång till en outsinlig mängd kunskap, är det annorlunda.

Nu tycks det elitistiska föraktet gentemot åtminstone delar av folket finnas kvar, ofta kombinerat av okunskap. Hur ska folket motiveras att följa ledare som tycks förakta folket och inte sällan kan mindre än vad de själva kan?"

Jaha, du begåvade besökare (som tittar in här), vad ska vi våga tycka om den salvan då?
Jag själv är klart villig att hålla med Lars Öhman som skriver detta hos Det Goda Samhället…

Och så virvlar tanken förbi: "Det är väl tur för vissa politiska partier - att det ännu finns (kvar) tillräckligt många outbildade personer som gör att partierna finns kvar".

Samma som i går… (3 juli 2017)

Då menar jag - samma rubrik som i går passar även idag - och då av den anledningen att Coop farit med osanning i sina reklamfilmer vad gäller sin marknadsföring att deras "ekologiska produkter" - inte innehåller "giftiga" bekämpningsmedel.

Rebecca Weidmo Uvell - skriver:
"Men varför jag skrivit om det här är inte bara för att det är kul för de som vann. Utan för att det är så viktigt att syna sådana här bluffar.
Miljörörelsen är nämligen fräck och tyvärr vana att kunna påstå lite vad som helst utan belägg för att de drivs av ”den goda saken”.
De vill ju bara rädda planeten.

Och godtrogna personer kan aldrig föreställa sig att ett så "seriöst företag" som Coop skulle kunna luras - liksom att de aldrig skulle få för sig att vara kritisk till någonting som innehåller ordet - ekologiskt…

Uvell avslutar med:

Så dagens vinst är inte bara en vinst för de som stämde utan framför en vinst för alla mediekonsumenter som nu förhoppningsvis i något mindre utsträckning kommer kunna skedmatas med påhittade fakta från olika miljöorganisationer och företag som vill kapitalisera på samma frågor. 

Grattis till oss alla. 

x     x     x

20.25 -
Bjarne,
Bäck skriver (i Kuriren) att ansvaret för försörjningsstödet övergår till kommunerna efter en tvåårig etableringsperiod. Eftersom det måste ha varit känt i kommunen kan man fråga sig varför man inte under tiden planerat för det som Bäck skriver nedan. Dessutom finns ju ett lysande tillfälle för Kuriren till följdfrågor till gagn för läsarna.

– Vi måste fokusera på att snabbt sätta in svenskundervisning för att man ska komma ut på arbetsmarknaden, säger Skoglund.

I möjligheten att erbjuda arbetstillfälle får kommunen också ett stort ansvar. En tanke som Skoglund tar upp är det faktum att inom vård och omsorg har yrkesrollen vårdbiträde återinträtt.
För att arbeta med sådant krävs det inte mer omfattande utbildning för."

Vill åter erinra om vad Lena Sahrblom skrev i kommunens budgetplan för 2017.
"För Barn- och utbildningsnämnden ser man att det budgeterade underskottet för nämnden under 2017 skulle bli minst 6 miljoner  och det krävs flera åtgärder för att komma i balans."
Åke

Så dåligt… (2 juli 2017)

10.15 - Just det "så dåligt" mumlade jag till mig själv när jag i Kuriren läste artikeln som i tidningen fick rubriken "Jag och min dotter fick arbeta utan lön" - dessutom lade jag till "en sån usel journalistik"…
En artikel som dryper av vad Ann Heberlein har som rubrik som nyutgivna bok "Den banala godheten".
Med viss risk för att bli åtalad för "textstöld" citerar jag ur artikeln - som börjar så här - mer här…

(Copyright © Katrineholms-Kuriren All kopiering av texter, bilder och grafik är enligt upphovsrätten förbjuden)

Nå, så farligt är det nog inte - det finns dessbättre också något som heter "citaträtt".

x     x     x

Bjarne,
Almedalsveckan börjar ju och  man kan fundera på om det blir en vecka fullt med gäspningar eller om PK-journalisterna försöker överträffa varandra i att hitta något man skulle kunna reta upp sig på.
I alla fall  blev jag ordentligt sne´på CSN nu på morgonen när jag i DN läser att CSN de senaste 5 åren har betalat 2,5 miljoner till universitetet i Medina, Saudiarabien för att utbilda svenska predikanter.
Efter utbildningen har de återvänt till Sverige för att som religiösa missionärer sprida den strikta saudiska varianten av islamwahbismen - i Sverige.
Inte undra på att det finns så många radikaliserade i Sverige. Möjliga partier att rösta på nästa år kommer att minska
.
/Åke

 Suck - jag konstaterar att antalet "fantasilösa byråkrater" som Ann Hebernlein använder (beskriver) i sin bok "Den banala godheten" - högst sannolikt är betydligt fler än jag kunnat förstå…
Tvekade en aning men bestämmer mig sedan för skriva ut den snabbt uppkomna tanken "byt gärna ut ordet byråkrater där till svenskar"…

 Så bra… (1 juli 2017)

Folke Lidén · Stockholms universitet:
"Sverige, den humanitära stormakten, har under många år deltagit i VM i solidaritet och godhet.
Mycket riktigt vann man också med hästlängder.
Stående på prispallen upptäcker man nu, yrvaket, att det aldrig fanns andra tävlande
."


21.35
"Men jag tror inte vi lär oss. Vi tror att politiken lagts om 180 grader efter debaclet 2015 – ett slags Poltava, kanske -, vi inbillar oss att Sveriges gränser stängts för fortsatt asylimmigration, vi föreställer oss att bara Dan Eliasson får sparken så börjar Sverige vända, vi hoppas att valet 2018 ska medföra en återgång till någon sorts sunt förnuft. Hellre än att lära av historien så föredrar vi att önsketänka.

Jag hoppas såklart att jag har fel, men jag tror att Sveriges enda chans att ta sig ur dagens röra är ett radikalt vaktombyte på kommandobryggan. En helt annan typ av människor med erfarenhet från det verkliga, icke skattefinansierade, livet och med normala, rättskaffens medelklassiga gråsossevärderingar behöver ta över.

I praktiken betyder det att PK-ismen måste bekämpas och nedgöras. Sverige behöver mental förnyelse. Det är därför jag jobbar med den här bloggen."
Patrik Engellau, Det Goda Samhället

Hm - vad kan det då vara som jag tycker att Vingåker behöver?
Som skulle få mig att som PE förklara:
"Det är därför jag jobbar ned den här bloggen".
Det ska jag försöka förtydliga för mig själv - denna ljumma kväll - sittandes på verandan i sällskap med ett glas rött…

Fredag igen… (30 juni 2017)
Inget ont i det antar jag att du (också) tycker trots att just denna fredag blev som en slags "fredagen den 13:de" enär min smått ålderstigna gräsklippare tappade livslusten och tackade för sig…
Eftersom lusten att i dag rusa iväg och investera i en ny är obefintlig så finner jag frid i tanken "Försynen såg till att jag slapp göra det jobbet i dag" och har i stället kunnat uppdatera mina "intellektuella sidor" - dvs suttit framför datorn…

Där läste jag (här) dessa rader:
Fram till internets uppkomst kunde det knappast bli mer än ett småskaligt hantverk. Men nu har det blivit industri. Det är inte bara det att professorernas föreställningar hamnar på YouTube där de kan avnjutas gratis av vem som helst.
Dessutom har det uppstått företag som förpackar och säljer föreläsningar, till exempel Casa do Saber (Kunskapens hus) som på sin hemsida förklarar att ”verksamheten bildades år 2004 när en grupp vänner samlats hemma runt en filosofiprofessor och några flaskor vin”.

Om du läser sista meningen där och sedan vad Patrik Engellau också skriver:
Det finns ingen lag i Brasilien som tvingar ens de statliga universiteten att lyckliggöra omvärlden med sina rika kunskaper. Ändå är de lika överlägsna Sverige på det här området som om det gällt fotboll.

Så kanske dina funderingar, som mina, hamnar i:
"Någon filosofiprofessor finns mig veterligen inte i Vingåker som därmed skulle kunna samla en grupp vänner - som förmodligen är lika välutbildade som professorn - som skulle kunna fundera fram något nytt som skulle göra att Vingåker betecknas som födelseplatsen för ett rejält framgångsrikt företag".

Och så vill jag berätta att detta verkligen har inspirerat mig att försöka vara den som klarar av det. Så jag satte i bums i gång - genom att inhandla ett (som jag tror) lämpligt antal vinflaskor.
Nu återstår bara att locka hit en professor av något slag och hans välutbildade vänner…

Du, sa  Clemens, vilket väl är lika osannolikt att tänka sig som att Vingåkers fotbollsklubb på sin hemmaplan skulle spöa Brasilien…

PS - unna dig själv glädjen att även läsa kommentarerna till den artikel jag länkar till ovan.

Läsvärda saker… (29 juni 2017)

Sveriges roligaste person heter Jens Ganman:
- en satirens mästare - som mer än något annat jag just kan komma på - gör att jag får känslan "Det är härligt att leva".
Varför inte läsa hans senaste inlägg på Facebook - här…
(läs gärna kommentarerna)
Ganman har en egen mycket läsvärd blogg - kan du se - här.

En annan skribent jag uppskattar starkt är Patrik Engellau som driver "Det Goda Samhället". En klok person med kloka "funderingar". Här kan du läsa hans senaste…

Du har väl läst om den förskräcklige SD-politikern som örfilat en oskyldig ung svensk i en krogkö och sedan blivit dömd för ringa misshandel och därför rejält hudflängts i de stora tidningarna?

Något så jävligt skulle aldrig en Socialdemokrat ägna sig åt - men del annat "kul" har de i alla fall haft för sig

Förtroendet minskar……
(29 juni 2017) (uppdaterat)

Låt mig säga det direkt så har vi det avklarat - mitt förtroende för politiker är starkt i avtagande. De har helt enkelt för grunda kunskaper för att ha det stora ansvaret att bestämma över våra liv som svenskar.

Vill jag påstå - inte minst efter att ha läst vad Rebecca Weidmo Uvell skriver i sitt inlägg (uppdaterat) om Naturskyddsföreningen. En lobbyorganisation som lurat skjortan av - inte minst - kommunpolitiker/byråkrater. Hur det är med den saken i Vingåker vet jag inte - men ska försöka ta reda på det…
Katrineholm då? Läs här…

Vingåker? Vad sägs om detta? Eller detta.
Tvärlurade okunniga byråkrater…

(Aj f-n, man måste tydligen vara prenumerant på Kuriren för att kunna öppna de här länkarna - nåväl Vingåker har i alla fall låtit "plastsanera" förskolorna enligt intervju med förskolechefen Lars-Åke Mård)
Läs vad jag skriver under "pladderdags"

Ämnet det handlar om är "giftfria leksaker på dagis och i skolor"…

"En massa skattemiljoner läggs på helt onödig "plastsanering" i landets kommuner. Tyvärr en hel del borgerligt styrda. Man hade ju hoppats att åtminstone folk som är borgerliga hade sin bullshit-detektor på men de har svalt detta med hull och hår. För att det numera är ett regeringsuppdrag, såklart.
Stämplas lobbyism med denna logga är det lätt att ryckas med och de okritiska glasögonen faller av.
(min fetmarkering)

Så nu rullar skattebetalarnas pengar iväg på något helt onödigt istället för att läggas på vård, skola och omsorg. Ni kanske känner att "plastsanera" förskolor och skolor ingår i det men det är som sagt helt onödiga pengar att lägga efter det inte finns några farligheter i dammet, långt ifrån.
Och ska du bli sjuk av att suga på leksaker som är mycket hårt reglerade med mycket strikta gränsvärden, där ftalater är förbjudna sedan 1999, ska du i princip äta leksaken.

Det finns inga belägg för att dagis och skolor är farliga för barn. Alls."

Ju mer jag läser av Ann Heberleins bok "Den banala godheten" desto mer förvånad blir jag över att Sverige har den unika förmågan att producera så många "fantasilösa byråkrater" - som Heberlein använder som beskrivning - som anledning till landets många "problem".

Underbart herr Engellau…
(28 juni 2017)

09.55 - Rubriken står där för att jag just läst ett förnämligt inlägg om den svenska skolan skrivet av Patrik Engellau på "Det Goda Samhället".
Om jag nu inte har helt fel så är väl skolan en "kommunal angelägenhet"? En angelägenhet kommunerna inte sköter helt bra (vilket du nog kan läsa som - tämligen uselt).

Ta nu och läs vad Engellau skriver och så jämför du med vad du vet om den svenska skolan - kanske också snegla lite på Vingåker.
Hans artikel borde vara tvingande obligatorisk läsning för de skolansvariga i vår kommun - tycker jag då.

Inte minst då - också - för de ansvariga i våra lokala partier som "alla" säger sig värna om skolan. När jag läser vad Engellau skriver - vill jag skriva - det är väl fint att man vill värna om saker och ting. Men det räcker inte - man måste ha kunskaper i ämnet också…
Och kanske också äga den förnämliga egenskapen - mod - för  att förändra/förnya det "det gamla vanliga" - som är dåligt.

Som Engellau avslutar sin text med: om de friska äpplena inte får en egen korg kommer de ruttna att förstöra hela skörden.

Kommentar har inkommit…

Sverige och jag… (27 juni 2017)
22.25 - Sitter här och småler lite åt mig själv - att jag inte kan sluta bry mig…
OK - Sverige och jag - är två sidor av samma mynt.
Det bästa först. Sverige är underbart - sommartid - har jag känt extra tydligt de senaste dagarna. På Midsommardagen for Madame och jag - bilandes på njutbara småvägar - från Vingåker till Vadstena - bara så där "för att vi hade lust".
Vadstena var på sitt allra som finaste humör och vi strövade runt och njöt av tillvaron. Med en fint avbrott för (sen) lunch på uteserveringen på Rådhuskällaren. Trevligt att kunna sitta utomhus en varm dag, äta gott och studera folklivet.

I dag en tripp till Ms fina sommarhus för att klippa gräsmattan och därefter ta en "lång fika", småprata om livet, och titta ut över sjön Björklången och höra hur fåglarna kvittrar i den för övrigt tysta omgivningen.

I kväll har jag läst i Ann Heberleins bok "Den banala godheten".
En synnerligen intressant bok, som väcker två starka känslor hos mig. Ett inpass:
Ett djur som bli attackerat reagerar oftast på två sätt - antingen flyr det eller också går det till motangrepp. Det är just de två känslorna som finns i mina funderingar "ska jag fly eller gå till motangrepp?"
Jo - jag känner mig attackerad av dagens politiker. De två senaste regeringarna främst. De har på två valperioder lyckats omvandla "mitt Sverige" till någonting som gör att jag trivs allt sämre. Den nuvarande regeringen ser jag som mest skyldig.

Eftersom jag är halvnorsk tittar  "tanken" fram att jag ska göra som den "norske galningen Breivik" dvs skaffa mig vapen (är tämligen lätt) och rensa lite i regeringen.
Tja, om inte annat så blir jag ju berömd och omskriven. Behöver heller inte bekymra mig - ekonomiskt - om de sista åren av mitt liv…
Nja, kommer jag på - det är nog inte tillåtet att njuta av goda viner om man sitter i fängelse. Skit också…

Nå - ska jag då välja det andra alternativet - fly landet?
Varför inte - frågar jag mig - och kan se mig själv sittandes i ett cottage i en liten by på norra skotska västkusten - med utsikt över havet med en brasa i kaminen som sällskap.
Och om kvällen stilla dra mig ner till den lokala puben och…
Jag har säkerligen gjort fler än 30 besök i Skottland de senaste 20 åren. Alla utom ett med den egna bilen. Jag trivs bra där.
Du - jag funderar vidare.
Det gör nog M också om hon läser det här. :-)

Tänk nytt, även om det smärtar… (26 juni 2017)

09.00 - Hm - måndag och det regnar. Och jag gillar bådadera. Måndagar gillar jag rent allmänt, regnet för att det behövs…

Rubriken finns där för att jag läst vad Helena Edlund skriver.
Det borde du också läsa…
(missa inte de läsvärda kommentarerna till artikeln)

När jag läser vad Patrik Engellau skriver tänker jag av någon anledning:
Hm, det är kommunfullmäktigemöte i dag.

"Jag tror att det ligger djupt inbäddat i det mänskliga tänkandet att vi bara kan föreställa oss otrevliga framtider. Våra hjärnor kan bara konstruera onda scenarios.
Det beror på att vi inte kan göra oss begrepp om sådant som inte finns, till exempel internet för femtio år sedan. Det innebär att de framtidsscenarier vi förmår framställa bara kan bestå av olika kombinationer av sådant som redan finns.
Därmed är det nog dömt eftersom alla rörelser i tangentens riktning till slut måste leda till undergång typ att det med fortsatt evig befolkningstillväxt bara kommer att finnas ståplatser på jorden."

Jag anar att det som styrde mina tankar till dagens KF-möte är:
Det innebär att de framtidsscenarier vi förmår framställa bara kan bestå av olika kombinationer av sådant som redan finns.

PS - denna länkning tar jag med av två orsaker:
- för att visa hur S (Stefan Löfven) försöker påverka den Svenska kyrkan.
”Kyrkan kommer att vara en intressant arena för socialdemokratin inom oöverskådlig tid, jag kan inte se slutet på det engagemanget.”
"Det säger statsminister Stefan Löfven i en stort uppslagen intervju i Kyrkans tidning lagom till midsommar (22/6). Socialdemokraternas kyrkovalskampanj har dragit igång.
Men i statsministerns svar på de välvilliga frågorna från reportern lyser anomalierna och motsägelsefullheterna igenom.
I den här lite längre texten ska jag resonera om det och om varför S kidnappar Svenska kyrkan."
Skriver Annika Borg

- för att visa Kuriren hur man kan/ska ställa följdfrågor till personer som intervjuas.

Söndagspredikan… (25 juni 2017)

Minsann - man har överlevt ytterligare en Midsommar utan att vare sig varit full eller elak.
Men en trevlig Midsommar - i alla fall…
Men elak - i tanken då - händer det att jag blir. Som när jag läser vad begåvade och insatta personer delger mig (och andra) sin kunskaper och uppfattningar. Nå emellanåt också - sina åsikter.

Min första - lite elaka och insinuanta tanke - poppade upp när jag läste denna text som har rubriken "Klimatfrågan" där ställde mig den - OK - låt mig då kalla den "insinuanta frågan" - "Undrar om någon av dem i Vingåker om röstade på Miljöpartiet läst detta blogginlägg (med sina bra kommentarer)?"
Och svarar mig själv med ett bestämt NEJ.
Jag tror inte heller att någon i styrelsen i det lokala MP har läst detta. Och lika säker på att inte någon - över huvud taget i Vingåkers KF har läst - eller kommer att läsa inlägget.
Eller - detta - och se om det får dem att "i alla fall" fundera kring vad de "tycker".

Nå - medan du funderar (?) kring ovanstående kan du förströ dig med att läsa ett annat inlägg som har rubriken "Hållbarhetens många ansikten".

Den elaka tanken nr 2 handlar om religion. Vilket jag är klart medveten om att den funderingen är totalt "dödfödd".
Religiösa människor är inte påverkbara - vad det gäller deras syn på religion då.
OCH - jag har mycket svårt att tänka mig att någon i Vingåker som röstade på KD i senaste kommunvalet läser kritiska inlägg om religion. Som det här…
Där rubriken säger "Gud är död".

Jo då - jag kan mera. Som att erbjuda detta:
"Det finns ett problem med att peka ut SD som nazister och beskriva Jimmy Åkesson som en nutida, försåtlig reinkarnation av Hitler på det sätt som Emerich Roth gör i ett flertal artiklar. Nu senast i Expressen.
Faran ligger bland annat i att dagens ungdomar vet betydligt mer om Jimmy Åkesson än de vet om Hitler (helt enkelt för att Hitler är en historisk person).
Om någon till exempel säger: ‘Jimmy Åkesson är som Hitler’ så ligger det ju nära till hands att tro att ‘Hitler är som Jimmy Åkesson’, det vill säga en trevlig kille från Sölvesborg, med nationalistiska ideal, låt vara med en kritisk inställning till oreglerad invandring.
Den typen av argumentation (om någon nu tar den på allvar) leder snarare till att sänka tröskeln till nazismen än att motverka den."

Det finns de som avskyr, rent av hatar Sverigedemokraterna. Och det är det ju rätt många som säger sig göra - kanske alla ni skulle ta del av vad Jan-Olof Sandgren skriver under rubriken: "Hitler - en trevlig kille från Sölvesborg".

Jag antar att du nu inte orkar ta del av mer av min "söndagspredikan" men skulle - om jag vore religiös - gärna ha avslutat dagens inlägg med:
"Gode Gud - gör så att Marie Hillblom på Kuriren läser vad Sandgren skriver".
Och hoppas hon i sin tidning svarar på frågan:
"Nästa gång någon använder floskeln allas lika värde, – fråga varför denne inte menar sig mera värd än det värsta kräk som kan tänkas och på vilka grunder."

För er tappra som orkar lite till:
Omoralisk utrikes politik…

Midsommarafton… (23 juni 2017)

Ett fint ord tycker jag - men som alltid lyckas framkalla något slags vemod i mitt funderande.  Ta bort ordet "men" där, för jag tycker inte alls att det på något sätt är till obehag - snarare tvärtom. Jag gillar att känna mig en smula vemodig eftersom det alltid plockar fram något fint ur "källan" alla mina fina minnen. Och sådant försätter mig alltid i ett tillstånd av - välbehag…

Vad denna nedanstående text åstadkommer för "sinnestillstånd"  är jag lite mer fundersam över. Patric Engellau skriver:

"Nietzsche påpekar en sak (enligt Clóvis, alltså) som jag inte hade tänkt så särskilt på, nämligen att det Höga och Sanna och Ädla, till exempel Platons idévärld eller Jesu paradis eller Den Gudomliga Konsten, egentligen inte finns. De är mänskliga konstruktioner.
Samma sak med ”det klasslösa samhället”. Påhitt. När människan tillber och hyllar sådana anordningar så uppvaktar hon bara sina egna fantasifoster, vilket Nietzsche tyckte var ovärdigt och larvigt."

Jo, det tycker nog jag också…

Men det hindrar mig inte alls från att önska mänskligheten en underbar Midsommar.

 

OK - det var det mesigt PK-aktiga det.
Här skulle jag "egentligen" ha varit med…

En aning gråmulet… (22 juni 2017)
Rubriken får stå för vädret utanför fönstret där jag har min dator. Jag själv är inte det minsta gråmulen - i humöret menar jag då…
Tvärtom - jag spinner av förväntning att få sätta mig ner och läsa hela veckans Fokus.
För vem (?) kan undgå att bli nyfiken på en artikel som inleds så här:

"Could this man get a fair trial?
Skjortan spänner över den generösa magen. Han skrattar bullrande, tar en klunk öl till och kompisarna vid baren i bierstuben i nordtyska Lingen stämmer in i munterheten.

Nein, nein! Min granne tömmer sitt ölstop i ett svep och går över till tyska. Han tycker det är helt logiskt att Donald Trump tänker på Amerika först och att det mesta man läser i dagstidningarna och ser på tv är vad han kallar journalistpladder. Eller hets, säger hans dryckesbröder.
Något måste han väl ändå ha gjort rätt…?"

Nå - inte jag i alla fall. Som redan kunnat läsa hela den underbart underhållande och tänkvärda artikeln. Och suckar lite så där begrundande och säger till mig själv "Tänk om alla ville/kunde läsa detta…

Du såg ordet "journalistpladder" där va? Och ordet fick mina tankar att vimla iväg till Katrineholm.
Som - tycker jag mig förstå - hellre skulle lägga ner sin tidning än att publicera en text som denna
(Du - missa inte att läsa kommentarerna till artikeln)

Skadeglädje? Jodå, en liten nypa i alla fall - när jag läser:
"Pinsamt att det finns människor som på allvar läser Aftonbladet, och till råga på allt också anser sig få behållning."

Du förstår varför om du läser - detta…

OCH - vad kan du tänkas "förstå" när du läser - detta?

23 juni - töntig tänkare bjuder ohederlig ledartext

Läsning för alla… (21 juni 2017)

Det har just släpps en bok jag tycker alla - då menar jag verkligen alla - borde läsa. Den heter "Den banala godheten" och är skriver av Ann Heberlein.
Boken recenseras av hos Det Goda Samhället av Helena Edlund, som bl a skriver:

"Under läsningen av Heberleins bok tvingas jag brottas med tanken på om Sverige idag är ett land där tusentals tjänstemän och politiker tävlar om att vara lika plikttrogna mot den svenska värdegrunden som Eichmann någonsin var mot den nazistiska – och att det är denna lojalitet mot systemet som skapat det svenska samhälle som möter oss idag: Föreningsfriheten gör det lagligt att tillhöra en terrororganisation som exempelvis IS, asyllagstiftningen gör det ofta omöjligt att utvisa asylsökande terrorister och den svenska skattefinansierade välfärden finansierar dessutom svenska terrorister genom att bevilja dem olika former av bidrag när de begår krigsbrott i andra länder."

Och avslutar med:

"Intrycket av Den banala godheten är att det handlar mindre om läsupplevelse och mer om att utsätta sig. Det går helt enkelt inte att med öppet sinne ta till sig bokens innehåll och sedan oberörd lägga den ifrån sig. Det blir omöjligt att påstå att man inget visste och med vetskapen följer ansvaret att agera.

En återkommande punkt hos Heberlein är att varje myndig individ måste betraktas som ansvarig för sina egna handlingar och beslut och få bära de fulla konsekvenserna av sitt eget agerande.
En bortförklaring som länge har använts av politiker och tjänstemän i (nästan) alla läger för att ursäkta även irreparabla misstag är att man anser sig ”ha varit naiv”.
För den som läst Heberleins bok är det inte längre möjligt att vara naiv. Just därför borde Den banala godheten vara obligatorisk läsning, för samhällsengagerade medborgare i allmänhet och förtroendevalda och tjänstemän i synnerhet."

Precis så - och jag förväntar mig att samtliga KF-ledamöter införskaffar boken liksom att Vingåkers kommun ger den som sommarläsning till alla sina anställda inför höstens arbeten.
600 exemplar har kommunen råd med. Kostar 84-tusen plus moms.
En klart bättre investering än den skitnödiga Mångfaldsfestivalen…

Jag? Boken kommer i min brevlåda i morgon…

Andras tankar… (20 juni 2017)
Jag håller på och målar på mitt hus och det gör att jag just inte hinner tänka på så mycket annat.
Men det finns ju andra som tänker.
Som Rebecca Weidmo Uvell - som i ett inlägg ställer frågan "Har medierna förtigit problemen med invandringen?"
Jo, anser hon och här kan du läsa varför…

En annan flitig "tänkare" är Patrik Engellau som funderar kring tanken "Kastar polisen in handduken?".
Ja det kan man ju fråga sig - även om problemet ännu inte har nått Vingåker med full kraft. Tror jag…

Tankar vid gröten… (19 juni 2017)

Jo, vid frukostgröten i morse satt jag och mindes gårdagskvällen och njöt av tanken "Finns det något härligare än att en ljummen söndagskväll få sitta på verandan med ett glas vin och fundera över - den lokala politiken?"
Va? Jaså du tycker inte det…

Jaha - nåväl - så hände det i alla fall mig där jag satt och funderade lite över rubrikerna i de stora media och försökte överföra vad jag läst till den Vingåkerska horizonten.
Inte helt lätt alla gånger…
Vilket du kan läsa lite om här

Sverige behöver en överklass kultur.
Varför - kan du läsa om här…

Just så… (18 juni 2017)

…tycker jag också. Här…

Liksom vad Ann Heberlein skriver:
"I den kantianska etiken är sanningen överordnad godheten – helt enkelt för att sanningen är verifierbar, det vill säga antingen så är något sant eller så är det falskt. Godheten, däremot, är godtycklig och snarare en fråga om tycke och smak.

Jag tror att min kollegas resonemang är representativt för den typ av människor som ivrigt ägnar sig åt att jaga ”fascister” och som vrålar "rasister” i tid och otid. För de här självutnämnda försvararna av godhet är alla medel tillåtna. I sitt nitiska försvar av det goda odlar de sitt hat. Det är en märklig paradox: Att de som anser sig kämpa för godheten är de mest hatiska.
”Vem tycker du är mest hatisk av oss två?”, frågade jag min kollega. ”Du, som skriver att du spyr bara du ser mitt namn, eller jag som anstränger mig för att hålla en anständig ton?”.
Märkbart besvärad tillstod han att han inte kunde försvara sina verbala spyor. Sen lommade han iväg till sin bil.
Jag drack upp mitt kaffe och tänkte att sanningen alltid vinner över lögnen, också de lögner som formuleras i godhetens namn."

Lördagskväll… (17 juni 2017)

20.50 - Hm, hade en kort stunds fundering om jag "faktiskt" skulle sätta mig vi datorn. Jag menar det är ju lördagskväll och du vet lika väl som jag hur förväntningarna på en sådan ser ut och det är ju bara en ensam galning som en sådan stund känner för att förmedla lite egna funderingar…
Jo, det är så att "denne galning" är en smula trött i kroppen (inte knoppen) efter att ha klippt gräset på Madams 3000 kvm stora sommarstugetomt och därefter på min egen (1000 kvm) och - måste jag medge - sådant är min kropp inte van vid.
Men sådant tär inte på min hjärna som pockar på annat slags arbete dvs att få sitta här och strö åsikter kring sig.

OK - eftersom jag själv inte har något begåvat att bidra med tänker jag länka till texter jag finner synnerligen läs- och tänkvärda.

Den första börjar så här:
"I Sverige tenderar vi att se världen som den ”borde” vara, och inte som den ”är”. Det ställer till det för oss. Det gör det svårt för oss att förstå och relatera till andra kulturer. Vi ser på omvärlden utifrån vår självbild, en guldinramad tavla av förträfflighet baserad på en samling nationella, sociala, ekonomiska och sportsliga framgångar. Vi ser på världen utifrån en övertygelse att världen ”borde” tycka, tänka och agera som Sverige. Först då kan världen förbättras."
Hur skribenten Jakob Modéer ser på den saken kan du läsa - här…

Nästa artikel börjar så här:
"Jag har sagt det här förut, men likaväl som Fader vår behöver upprepas i kyrkan i århundrade efter århundrade så kan detta budskap inte nog ofta inhamras i församlingens medvetande. Politikerväldet och dess intellektuella stormtrupper i media har under de senaste månaderna fått upptäcka att deras normala skrämsel- och brunsmetartaktik gentemot medborgare som vill diskutera migrationsfrågan på allvar inte längre fungerar.
Folk bryr sig allt mindre om ifall de blir kallade rasister och brunråttor."
Det är Patrik Engellau som skriver så - och fortsätter med - här…

Mer orkar du säkert inte ta in på en gång - gissar jag…

Va? Jaså du orkar en till. OK - vad sägs då om att få ta del av vad den begåvade Alice Teodorescu på GP skriver - här…