Efter att med viss irritation ha stängt ner Kurirens e-tidning går jag vidare till Expressen där min favorit Johan Hakelius skriver en krönika som har rubriken "Politik blandar sig inget vidare med renlevnad". En läs- och tänkvärd krönika - som vanligt.

Det som får mig att börja skriva dessa rader är den första meningen som står i hans krönika:
"En sak som händer i takt med att man blir äldre, är att man hittar allt färre åsikter att hålla med om."
Och känner hur hela kroppen sträcker på sig och skriker - jag håller med om varje ord. Och tankarna går tillbaka till Marie Hillbloms krönika.
Konstaterar att Hillblom och jag har inte bara olika uppfattning om hur innehållet i en lokaltidning som Kuriren ska se ut - jag håller inte alls med om de åsikter hon för fram i sin krönika.
I alla fall väldigt få av dem…

Vad jag förstår ska det hållas "Pridefestival" i Katrineholm nästa fredag. Vilket får Hillblom att bl a att uttala:
"På fredag ska vi visa att vi står upp för alla människors lika värde på allvar."
Och vidare - "Från och med i dag låter vi Katrineholms-Kurirens tidningshuvud i printupplagan gå i regnbågens färger som en manifestation för alla människors lika värde och för rätten att älska den vi vill."

OK - jag går ut lite hårt - Jag delar inte alls åsikten om "alla människors lika värde" (det kan vi ta upp en annan gång) däremot håller jag helt med om rätten att få "älska den man vill".

Nu gör jag kanske fel igen som drar slutsatser av/från mitt eget liv - men jag har (veterligen) inga vänner eller bekanta som visar några som helst aversioner mot andra med annan sexuell läggning än de själva.
Jag har också svårt att tänka mig att så många svenskar lägger ner stor möda på att bry sig om hur andra människor sköter sitt sexualliv.
Jodå - vad gäller den saken så finns det förstås några som "bryr sig". Men i min värd finns det betydligt fler"miljödårar"som har starka åsikter om andra människors levnadssätt än de som bryr sig om homosexuella personer.

Hillblom skriver:
Trots att vi skriver 2017 är toleransen långt ifrån total, varken i Katrineholm eller någon annan stans. Kommunens egna studier visar att många människor i Katrineholm är omedvetna om hbtq-personers situation.

Hillblom du gör dig bara löjligt märkvärdig om du tror att det skulle gå att uppnå "total tolerans" i den här frågan eftersom det aldrig (heller) går att få någon som helst total enig uppfattning i någon annan fråga/ämne som tidningen bevakar (skriver om) utan att vurma för festivaler av något slag.

Förutom allt annat jag (tydligen) inte förstår i den här saken kan jag inte förstå varför just denna obetydliga fråga får stor uppmärksamhet och varför vi andra ska pådyvlas någon som helst anledning att gå ut och "visa någonting" i en fråga som vi - oftast - inte bryr oss det minsta om.
Kalla det omedvetenhet eller vad nu Hillblom tar till för olika känslosamma argument.

Hillblom igen:
Vi får samtal från räddhågsna människor som förespråkar en konservativ syn på kärlek, som anser att homosexuell kärlek ska tystas, förträngas och elimineras, och verkligen inte speglas i lokaltidningen.

Vågar jag föra ut att jag menar att jag lite håller med om denna syn på innehållet i en lokaltidning.

MEN
- Marie Hillblom - den lokaltidning som jag skulle vilja se att Kuriren var - skulle förstås intervjua några av dessa räddhågsna människor för att försöka förstå varför de just är räddhågsna och berätta det för läsekretsen. Och med sidoartiklar sprida bredare kunskap i ämnet.
Om man nu finner det så viktigt att driva en tidning som vurmar för (så tämligen obetydliga) frågor - som om homosexualitet osv.
En skitsak i mina ögon där jag kan tänka mig många andra - och viktigare frågor - för en lokaltidning att driva.
Antalet läsare av Kuriren som är motståndare till "annan sexuell läggning än hetero" måste vara mycket få…

Kuriren ute på hal is…

Jag blir lika upprörd som du Göken när jag läser vad Hillbom skriver om att "vi måste visa att vi står upp för alla människors lika värde (sexuella då) ”.  Kan inte påminna mig att svensken i 
allmänhet, i våra dagliga media, skall ha gett uttryck för någon generell aversion mot specifik sexuell läggning. Tror nämligen att svensken i gemen inte bryr sig om hur andra hanterar den frågan och inte heller har så konservativ inställning som Hillbom antyder. Det finns andra länder i Europa som vore bättre exempel på intolerans.

Än mer förvånande är att Hillbom lägger ner så stort journalistiskt kapital på denna icke-fråga som om den vore av högsta dignitet. De flesta på festivalen i Sthlm är mer intresserade av festival-spektaklet som sådant som omväxling till den grå vardagen.

Intressantare frågor att efterforska eller fundera på vore:
- vad vi tycker om att en konduktör i Göteborg vill bära en turban i sitt arbete.
-  om det är ok att kommunala eller statliga tjänstemän skall få ha täckta ansikten.
- om vi i allmänhet har rätt inställning/attityd till servicepersonal. (Utan nedlåtande/trakasserier t.ex.)
- om vi kan tänka oss ha ett B-lag av människor som mot lägre lön servar resten av befolkningen.
/Åke