29 mars 2018

PEAK VANSINNE?

Varje dag somnar jag och tänker:
”Nu har galenskaperna peakat. Nu kan det inte bli värre.”

Varje morgon vaknar jag och konstaterar att jag haft fel.

Att en broschyr med titeln ”Till den som är gift med ett barn” lyckas passera två (2) statliga myndighetsapparater utan att någon drar i handbromsen säger något om vårt land.

Det berättar för oss att vår nation är sjuk.

Att vi är ett sjukt folk.

Och när så många av våra politiska beslutsfattare, tjänstemän, journalister och andra människor med makt är så förblindade av förment ”välvilja” – eller av rädslan för att stämplas som ni-vet-vad om de protesterar mot uppenbara galenskaper – att de – gång på gång – hellre tiger still inför systematiserat barbari, systematiserad ondska... ja, då är det kanske snart dags för en nollning av alla system...?

Det är definitivt dags att nolla både Migrationsverket och Socialstyrelsen och bygga upp dem från grunden igen.

Någon (nej FLERA) skulle under denna resas gång ha ställt sig upp och ropat:

”NEJ!! Vi ska INTE ha någon broschyr som avdramatiserar/legitimiserar/banaliserar barnäktenskap. Pedofiler ska gripas och sitta i fängelse. Inhemska såväl som såna som kommer från andra länder.
Det ska vara 100% fokus på barnets rättigheter och 100% tydlighet mot barnets plågoandar.”

Men det civilikuraget offrades, än en gång, på den politiska korrekthetens altare.

De låga förväntningarnas rasism och svensk konflikträdsla i ohelig allians.

Fy fan.
Jens Ganman på FB


22 februari 2018

Om vardagslivserfarenhet krockar alltför hårt mot värdegrundsverklighet uppstår lätt Nordkoreavibbar. Och reaktionen blir att du föraktar fånigheten eller blir förbannad över diskrepansen och förtroendet sjunker både i och utanför organisationen.

Det lurar även ett hot bakom tron på de goda värderingarnas gemensamma välde. Om budord huggs i sten för att vägleda folket så kan de också användas som maktens vapen för att slå fienden i skallen. För det första Mose gjorde sedan han mottagit stentavlorna med Guds värdegrund uppe på berget var ju att massakrera de tusentals som sysslat med lite avgudadyrkan under tiden.

Och oavsett vem eller vilka som har makten på jobbet, i offentligheten eller över samhället kommer det dock alltid att finnas motståndare och avvikare. När stentavlorna blir alltings mått kommer dessa dissidenter oundvikligen definieras och dömas som raka motsatsen till den rådande goda värdegrunden. Och de riskerar att stötas ut som de ondaste illojala, förrädarna, syndarna, otrogna, alt-right:arna, fascisterna, stalinisterna, nymarxisterna eller andra varianter av dumma anti-demokrater i största allmänhet beroende på tidsvindens riktning.

Värdegrunder uppmuntrar sällan till att tänka själv i saklig debatt. Den fodrar i stället fullständig lojalitet. Och ju starkare den känslan är, desto mer demonisk blir snart motståndaren och plötsligt kan potentiella samtalspartner, fast på fel sida, nedklassas som psyksjuka personer som sprider hat.

Värdegrundsordet demokrati borde betyda att vi får vara oense om allt, det är liksom poängen.

Ann Charlott Altstadt


20 februari 2018

Varför tenderar byråkratier alltid att expandera medan privata organisationer ibland krymper? Trots allt försöker avdelningschefer överallt, både inom offentlig och privat sektor, att maximera sina budgetar. 

Svaret är att den privata sektorns budgetäskare, direkt eller indirekt, ansvarar inför ägarna. Det betyder (förstås) att det svider i anslagsfördelarens privata plånbok ifall budgetinvesteringen är dålig. 

Anslagsfördelarna inom den offentliga sektorn, ytterst regeringsministrarna, spenderar däremot bara andras (skattebetalarnas) pengar. Politiker som manifesterar ”generositet” löper alltså uppenbarligen ingen personlig ekonomisk risk. 

Om de inte manifesterar sådan generositet riskerar de däremot en irriterad relation, kanske en konfliktsituation, med de budgetsäskande tjänstemän vars uppgift är att implementera regeringsagendan.
En omständighet som förklarar varför politiker gärna godkänner precis så stora anslagsökningar som är möjligt utan att väcka ohanterlig irritation hos skattebetalarna (väljarna).
Mark Brolin


16 februari 2018

Hej Bjarne,
Har fastnat för ett par ord som i veckan mer förekommit, nämligen ”själ" och ”trend”. Eftersom väljarna blir alltmer otrogna alternativt vilsna så liknar partierna numera kameleonter och ändrar sin inriktning vartefter de tror att man kan attrahera väljare.
S t.ex. lämnar sin traditionella själ om trygghet via välfärdsstaten  och talar numera lika mycket om tryggheten via polis och hårda straff, ett mantra som annars M oftast vallar för.
MP, som i sin iver att få del av maktens korridorer, sålde bort sin själ genom att liera sig med S har under mandatperioden gått på några ordentliga minor.
Nu försöker man profilera sig inför valet med en klimatplan som otroligt nog innehåller ett förslag om att bensin och disel skall förbjudas inom tolv år.
Hur skall man kunna hinna ändra på tankeverksamheten hos bilindustrin. bilförarna, myndigheter och logistiktillverkarna på tolv år.
Kort sagt, vem tänker rösta på MP i september? 

Den utan tvekan trevlige Jimmie Åkesson försöker bredda sin politiska bas genom att ta upp fler ämnen på sin politiska agenda för att därmed försöka värva fler grupper av väljare. Eftersom alltfler partier, genom sitt bemötande finner honom rumsren, skulle det inte förvåna mig om han kommer att möta både större respekt och få gehör. 

Då ett partis själ ofta har med ideologi att göra undrar jag ibland hur det är med de lokala partierna. (Tänkte då som hastigast på Vingåker.) Vad har de för ”själ” egentligen och vad har de för budskap som gör att jag skulle kunna känna mig hemma hos dem och få det trivsamt i min hembygd? 

Eftersom du Bjarne bor i Vingåker kanske du inte ser konsekvenserna av de senaste trenderna. Allt fler handlar ju via nätet och anrika NK har nu valt (måste) att ”expandera” genom att ta in fyra nya exklusiva märken för att ytterligare märkvärdisera NK.
Dessutom skall det K-märkta parkeringshuset Parkaden (mitt emot) få en ny butiksyta på botten- våningen och ett gym på taket med löparbana och spelplaner.

En ny trend är att ”Gå-på-krogen-till-vardags” har etablerats. Det är inte längre lika coolt att gå på krogen som förr. Det har etablerats ett antal ”matpalats” överallt där man kan slinka in och få ett urval av möjligheter till att inta sin måltid. Faktum är att resturang- branschen är på väg att gå om dagligvaruhandeln. Dags att lära sig begreppen ”fast casual” och ”food hall”.  Man spenderar numera mer tid av sin vardag på krogen. 

Vad säger Clemens? Finns det någon själ eller trend i Vingåker? :-)
/Åke 

Oj oj oj - där fick jag att fundera över och ser fram emot ett samtal med Clemens om dina konstateranden och frågor. 
Och får plötsligt den lite udda funderingen - om det skulle vara någon idé att - till de lokala politiska partierna - ställa just den/din fråga jag fetmarkerat.

Men tappar bums lusten eftersom jag inte förväntar mig att de har lust att svara - de har tidigare tydligt visat sin ovilja (olust) att svara på frågor från mig - dessutom har jag den bestämda uppfattningen att de helt enkelt inte kan ge några svar.

Vana som de är med Kurirens mesiga frågor, där de kan svara med vad strunt som helst - utan att få besvärliga följdfrågor - vet det nog inte hur de ska hantera mer direkta och raka frågor där de måste visa fram genomtänkta formuleringar.
Möjligen Anneli Bengtsson (S) och Charlotte Prennfors (M) då…


13 februari 2018

Bjarne,
Jag noterar att chefredaktörer kan se lite olika på sina tidningar. Såg att man i Kuriren ber sina läsare att betala en prenumeration för att på sikt överleva.
I min egen tidning läser jag just idag att:
I en ny digital tid fortsätter vi på att satsa och utveckla vår papperstidning. ”Vi har gjort en försiktig uppdatering av vår form och fortsatt den förändring vi börjat med. Ambitionen är att ge mer plats till och skapa större fokus på det som är viktigast för oss: texterna, bilderna och den förklarande grafiken. Allt för att det skall se lite skarpare och välstädat ut och bli tydligare, renare och lättare att läsa." 

Med sådan ambition och målsättning känns det genast lättare att betala en prenumeration. 

Men hur jag ska göra om jag möter en sådan här behöver jag fundera lite över…

/Åke


11 februari 2018

Hallå Bjarne,
Vi som är utrustade med en TV-skärm av betydande format kunde idag njuta av att vara svensk och äntligen få se när spelens första Guldmedalj åktes hem. Numera kan det ju dröja innan man vet vem vinnaren är eftersom testerna tar sin runda tid. Ibland flera år innan DNA-testerna hinner med. Att göra sig av med sin guldmedalj som Sara Sjöström i sin eufori gjorde till en glad åskådare är riskfyllt Men jag tycker att både Sjöström och Kalla ser både ärliga och uppriktigt glada ut.

Såg också i media idag Putins nuna och han såg mycket riktigt ut som en vinnare redan ett halvår innan det skall avgöras. Varför går man över huvud taget och väljer i Ryssland?
J Sjöstedt såg glad ut idag när han vann förtroendet på vänster- mötet. Jag undrar just varför V har så få väljare när Sjöstedt beskyller S för att dra sig mot mitten och sviker det jämlika och rättvisa samhället han själv säger sig stå för.
Jimmie Åkesson såg glad ut på sitt möte idag och förutspådde att partiet vad det lider kommer att hamna i regeringsställning och även kan ställa in sig på att bli ett statsbärande parti. Som sagt, den som har lever får se. 

Trodde så själv för ett ögonblick idag att jag var en vinnare när jag tittade in i mailboxen. Där fanns ett stort grattis till att jag vunnit ett presentkort om 10.000 kr och även ett fint Samsung- erbjudande. Insåg raskt att det var säkrast att dumpa erbjudandena. 

Blev igår uppringd av en turk som ville skänka mig 2 fina mattor som han inte kunde ta med sig på resan hem till Turkiet. Varför just jag? Jo minsann, jag hade för några år sen köpt en hall- matta av orientaliskt snitt och skulle nu bli hågkommen.
Efter lite artigt dividerande hit och dit föreslog jag att han skulle skänka mattorna till Röda Halvmånen. Han ruttnade direkt och åstadkom en svåröversatt harang innan samtalet avbröts. 

Men bland dagens alla vinnare finns också förloraren med stort F. Martin Schulz, partiordförande för SPD (S) i Tyskland. Förra året valdes han med 100 % av rösterna (samtliga!) till partichef. Idag är han nere på 0 % och vanlig riksdagsman. Inte längre vare sig ordförande eller minister. Större fall får man leta efter. Dessutom är det inte alls säkert att SPD-partiet i början av mars godkänner den kompromiss man åstadkommit med det borgerliga blocket. Det har sina risker att vara politiker!


5 februari 2018

Tillåter mig kopiera en kommentar till den länk som finns på första sidan - där Johan Gustafson skriver om sju utmaningar:

Att så här tidigt en måndag morgon få läsa Johan Gustafsons inlägg om våra sju utmaningar var mycket vederkvickande. Jag tror att han har alldeles rätt. Dessvärre verkar stora delar av väljarkåren (oavsett partifärg) mer intresserad av väsentligare företeelser än dessa sju problematiker.
Det är viktigare för de flesta svenskar att följa dramatiken kring Melodifestivalen, vem som är bäst i ”Hela Sverige bakar”, vem blev utslagen i senaste omgången av ”Idol” och hur det går i ”På spåret”.

Större delen av den numera passiviserade och fördummade svenska befolkningen har inte längre den nödvändiga bildning och kunskap som krävs för att ens i närheten begripa vad Johan Gustafson skriver.
Ytterst få väljare förstår vart det svenska samhället är på väg under nuvarande politiska system och konsekvenserna av att inte det förändras radikalt.

Den nödvändiga revolutionen verkar långt borta – tyvärr.

Det finns dagar då jag håller med…
Fast då tänker jag inte alls på er kloka och begåvade personer som tittar in här hos nattgöken! Ni är snart ett-tusen unika besökare varje månad.
Inte så pjåkigt för en blogg som vänder sig till Vingåker.


2 februari 2018

Du Bjarne,
ett antal gånger har det diskuterats vad som, utöver ny skola, ny rektor och pedagoger, skulle kunna göras för att höja kommunens skolresultat. Nyligen skrevs i en debattartikel i DN att ”införande av lärfritids” (inkluderande biblioteken) skulle kunna vara ett kostnadseffektivt sätt att försöka höja det grundläggande kunnandet i baskunskaper för att kunna tillgodogöra sig det skolan har att förmedla.

Syftet skulle vara att skapa en mer jämlik skola där även resurssvaga får samma 
chans som de bättre gynnade eleverna vilket skulle kunna ske genom att skapa en
fritidsverksamhet med fler anställda, fler stimulerande aktiviteter och där fler
elever än i dag får möjlighet att vistas. 

Enligt Sydsvenskan i söndags (28/1) finns det bibliotekarier som tycker att böckerna tar för mycket plats på biblioteken och vill göra sig av med 75 % av böckerna och utveckla blioteken till t.ex. ”ekologiskt kafé, kreativ verkstad, språkkafé och samhällsvägledning” i stället för att vara ett bokmagasin och papperslager.

Många bibliotek har blivit stökigare med åren sedan ungdomarna lämnat korvkiosken, t-baneuppgången och köpcentrumet. En utveckling som rimmar illa med att biblioteket är en plats där varje människa kan bli något annat än det hen trott sig vara tvungen att förbli. Böckerna kan lyftas ner från hyllor, öppnas och läsas för att vidga kunnandet.

Biblioteken är ”det gamla Sveriges sista bastion” och borde få förbli en viktig
del i bildning för alla som ett led i vår demokrati. Därför borde de bli en än viktigare och tydligare del i utbildningen av kommunens invånare.
Är något lokalt parti intresserad?

/Åke


26 januari 2018

Röst på Facebook:

Rätt tragiskt. 
Vi lever alltså i en tid där landets största tidningar och public service gör en nyhet av att de ska faktagranska.8 januari 2018


Den var kul…

Enligt en initierad källa skall SKL (Sveriges kommuner och landsting) gå ut med en uppmaning till samtliga kommuner i landet att komplettera sina instruktioner vad gäller sopsortering enligt följande:

"Granatsplitter, avbrutna knivblad, kulor och tomhylsor skall läggas i behållaren för METALL på återvinningsstationerna"

Politiker?
En politiker borde vara en väl påläst allmänkunnig person med enda uppgift: skapa förutsättningar för ett fritt samhälle på alla nivåer, låta kreativiteten frodas och företagandet skötas av de som är kompetenta.
Svårare torde det inte vara…
Toni Schönfelder, Alicante


4 januari 2018

Jag hänvisar/länkar ofta till bloggen DGS dvs "Det Goda Samhället" som drivs av Patrik Engellau - med stor hjälp av intressanta Gästskribenter.
Låt mig uttrycka det så här "Jodå, lite avundsjuk är jag" när jag läser:

"Under 2017 hade Det Goda Samhället totalt nästan sju miljoner visningar. Av dessa var 1,4 miljoner unika besökare. Detta är en ökning från 2016 då vi nådde nästan 1,2 miljoner unika läsare.
Under året publicerades 912 inlägg och 41 514 kommentarer."

Jag vågar tro att jag läst samtliga de inläggen - och nästan alla kommentarer.
Va? Hur jag hinner?
Men, jag har ju berättat att jag inte har någon tv.
Dessutom är jag så märkligt programmerad att "underhållning" för mig består huvudsakligen av att få ta del av vad kloka och intressanta människor skriver.

Har man 1.4 miljoner unika besökare under ett år - då får man nog sägas vara en maktfaktor bland media. Vilket betyder och gläder mig - att där finns så många - och en växande skara - kloka människor som vill läsa "andra sanningar och tankar än vad dagens PK-media erbjuder"

Jag är en av dem som månatligen stöttar DGS med ett penningbidrag

30 december 2017

"Jag tror faktiskt att det är så illa ställt, att de flesta inte kan relatera vad som händer i vardagen till den förda politiken! Det bara händer en massa otrevligheter, utan nån egentlig orsak, verkar många fortfarande tro! 

Som t.ex när svårigheten att få tid hos en läkare blivit uppenbar för flertalet, konstateras bara att ”väldigt vad dålig sjukvården har blivit”, men sen ebbar tankeverksamheten ut! Den verkliga, bakomliggande orsaken, alltså den förda massinvandringspolitiken som håller på att knäcka alla våra välfärdssystem, ägnas inte en tanke! 

Och så är det på område efter område! De unga förstår ingenting, men röstar på samma som sina ”idoler”, och de gamla förstår heller ingenting, utan röstar ”som jag alltid gjort”! Så tyvärr, blir det nog inga större omkastningar i valresultatet 2018!
Det är förmodligen ”kört” för Sverige!"

Kommentar på DGS

Hej Bjarne,

År 2017 närmar sig sitt slut. På många håll summeras året som gått vilket
i år har ett större intresse med anledning av att det nästa år finns anledning
för politikerna att inför valet redovisa den gångna mandatperioden och ange 
de utmaningar som kan förväntas under nästkommande period. 

Dagens Samhälle har redan kollat igenom kommunerna och tittat på hur Vingåker
stått sig under året mot de övriga 129 landsbygdskommunerna.
Inom 10 områden har man studerat kommunen (Vingåker) och fångat in framgångsfaktorer i den kommunala utvecklingen och dess attraktivitet.

- Attraktivitet  plats 111/130 (Inrikes flyttnetto = -74,0/1000 invånare)
   Antal inflyttade - antal utflyttade i snitt 2012 -2016
- Skolresultat plats 128/130 (utveckling av andel med gymnasiebehörighet)
   Jmf av årskullarna klass 9 mellan åren 2011-2013 resp 2014 - 2016
- Ekonomiskt resultat plats 40/130 (kommunens resultat per invånare)
  Det genomsnittliga ekonomiska resultatet per invånare för 2012 -2016
- Ekonomisk stabilitet (soliditet 56,5 %) plats 41/130 Kommunens soliditet
   Nyckeltal som avspeglar den långsiktiga betalningsförmågan
- Kommunens kultursatsningar (997 kr/inv,) plats 61/130
   Bibliotek, musik- kulturskola, stöd till studieorg.
- Antal företag i kommunen (59,1 bolag/1000 inv.) plats 112/130
  Genomsnitt för perioden 2013 - 2015
- Utbildningsnivå (21%) plats 118/130
  Andel invånare i ålder 25-64 med eftergymnasial utbildning.
- Kommunikationer
- Företagsamhet (0,76) Självförsörjningskvot. plats 89/130 
  En hög kvot betyder att många arbetar inom kommunen.
- Demografi (1,93) Försörjningskvot plats 97/130
  Antal personer det går på varje person i arbetsför ålder 2016.                                   
Av 130 landsbygdskommuner fick Vingåker plats 118.

Det skall bli intressant att se vad väljarna anser om dagens politiska 
sammansättning och hur de vill lägga sina röster på nästa period.
/Åke