Byfåne?

Jaså minsann du vågade dig i alla fall på att titta in här.
Du får min lilla beundran för detta modiga… ;-)

Nåväl - jag börjar med att länka till en krönika som får mig att börja skriva dessa rader.  Krönikan är skriver av en man som heter Carl Rudbeck och börjar så här:

"Systemet kallas fortfarande för ”public service”. Obligatorisk service vore ett mer passande namn, och påståendet att det som tillhandahålls är ”kvalitets-tv” är svårt att ta på allvar. Att staten med hot om straff tvingar oss att köpa just dess produkter är egentligen absurt. Skulle etermedierna ha uppfunnits i dag, hade ingen kommit på en så dum idé som public service.

Jag skäms. Och jag gör det åtminstone fyra gånger om året. En gång i kvartalet betalar jag nämligen fegt, laglydigt och pliktskyldigt min radio- och tv-licens.
Hade jag mera råg i ryggen skulle jag skicka tillbaka blanketten med uppmaning till berörda myndighet att dra dit pepparn växer, men mer obscent och vulgärt formulerat.
När jag erlägger denna avgift känner jag mig sjaskig, ungefär som om myndigheterna hade tvingat mig att prenumerera på Dagens Nyheter eller bli medlem i Miljöpartiet."

Varför han upplever det så kan du ta del av om du läser hans krönika. Men den mening han skriver, som mest "hetsar upp mig" är:
"Om jag bara hade tillgång till vad de licensfinansierade medierna har att erbjuda skulle jag snart förvandlas till en lallande byfåne." (min fetmarkering)

Vilket man - enligt min enkla mening blir - om man bara får sin information om omvärlden genom att endast läsa Kuriren och glo på "Let´s Dance, såpor & fotboll" på tv.
För all del - lägg gärna till Expressen och Aftonbladet där…

Bara så du vet - JAG - behöver inte skämmas. I alla fall inte av den anledningen att jag betalar tv-licens eller prenumeration på någon av de stora tidningarna. Eller Kuriren.
Däremot bidrar jag med små belopp till ett par "alternativmedia" som förser mig med - som jag anser viktig information - som inte går att finna i s k PK-media.
Ett par favoriter är i alla fall Göteborgs-Posten och BBC News som gratis ger mig en del intressant information om Sverige och omvärlden.
Där GP har flera bra - frispråkiga - ledarskribenter och krönikörer.

Dessutom följer jag ett antal bloggar där begåvade och kunniga människor ger mig "annat att tänka på" än vad som går att (gratis) läsa på de e-tidningar som Expressen, AB, SvD och DN tillhandahåller.

Hm - jag har nog för avsikt att besöka det arrangemang som VtL erbjuder på biografen i morgon kväll.
Där VtL skriver på sin FB-sida:

På Tisdag kör vi fika träff på biografen. Välkomna medlem som icke medlem. Så träffas vi och diskuterar framtiden. Från 18.00-20.00. Ta med en vän och kom och träffa oss.

Jag har funderat lite över vilken/vems framtid VtL där menar.
Nå det får jag väl veta om jag går dit.
Och du?

Byfåne? Hm, jag hade först tänkt mig att besöka dagens KF-möte men märker att min entusiasm för detta helt har försvunnit…