Solceller?

Hur som haver, Kuriren berättar med siffror att den installerade effekten av solel har ökat med 106 procent i Sörmland.
Läser i artikeltexten:

"– Installationen av solceller har nu börjat ta fart på allvar i Sverige. För sörmlänningar innebär det en möjlighet att sänka sina energikostnader på sikt och bidra till 100 procent förnybar el i Sverige, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige i ett pressmeddelande."

OK - jag läser inte tidningar som du - troligtvis - för när jag läser så uppstår ständigt frågor - jag vill få veta mer. Från den artikel jag läser för att den ska kännas informativ för mig själv. Annars känner jag det som att jag bara får läsa menyn på krogen men aldrig får ta del av de "njutbara kalorierna":
En mening som: För sörmlänningar innebär det en möjlighet att sänka sina energikostnader på sikt - vad betyder den egentligen?

Tittar in hos Vattenfall och läser:

Solceller till villan
Prisexempel inklusive installation på en villa,
takyta 33 m2
16 solpaneler, total effekt 5,12 kW
vilket ger dig cirka 4 864 kWh per år.

Pris före ROT från: 99 000 kr

Pris efter ROT från: 90 090 kr

Läser också:

"Du kan se solceller som en sparform. Med en normalstor villa kan du minska din elräkning med 6 000 kr per år. Det betyder att avkastningen ligger mellan 5 och 7 procent, vilket är bättre än bankräntan. I genomsnitt har du betalat av din solcellsinvestering på ungefär 15 år. Man beräknar att solceller har en livslängd på minst 30 år, vilket betyder att du har gratis el de följande 15 åren."

Där är det lätt att bli lurad av sista meningen. Du har förstås bara "gratis el" för den el som solcellerna producerar.

Hm - normalstor villa? Har jag en normalstor villa? Har inte en aning och är för lat för att ta reda på det. Men läser i alla fall på sajten www.energiradgivaren.se följande:

Energiförbrukningen i en genomsnittlig svensk villa/radhus med direktverkande el är cirka 25 000 kWh per år, varav uppvärmning beräknas till 15 000 kWh, hushållsel till 5 000 kWh och varmvatten till 5 000 kWh.

Oj, tänker jag, och noterar glatt att; mitt liv i min eventuella normalstora villa förbrukar bara runt 28 procent el av vad en genomsnittlig villaägare antas betala.
Slutsatsen blir att mitt intresse för att
bidra till 100 procent förnybar el i Sverige, är näst intill obefintligt.

Försynen är mig nådig - tänker jag - inte bara vad det gäller elförbrukningen utan för att jag nu allt mer börjar förstå att jag inte kan räknas in i gruppen "genomsnittlig svensk" så särskilt ofta. Ungefär som elen kan jag tro…

20.40 - Bra tänkt Bjarne,
Det kan låta bestickande att anamma ny teknik och också visa
att man vill bidraga till en bättre värld (klimatiskt då). Men det är hälsosamt och säkert klokt  att sätta sig ned och räkna på vilken
reell nytta man skulle få för investeringen. 

Att investera i jord- eller bergvärme till ett vattenburet värmesystem har visat god och snar lönsamhet. En investerad krona kan lätt ge 3 kronor tillbaka som återbäring. Solceller har ännu inte visat samma lönsamhet. Luft-luft resp. luft- vatten kan vara hyggliga investeringar.

Ärligt talat Bjarne, varför skall vi bekymra oss så mycket (förutom om ekonomin då), Hur mycket slösar inte människor omkring oss och förstör miljön. Ta alla onödiga bil - och motorcykeltävlingar t.ex. 

Det är sannolikt bättre att investera sina pengar i trivselskapande åtgärder som t.ex ett gott glas tempererat vin eller en malt av angenäm årgång.

/Åke

Det är en tillgång att ha kloka vänner - skål Åke…