Tankar vid sidan om…

Allt måste ju inte vara så stort, och allt som jag funderar kring intresserar inte andra. Är nog lite bakgrunden till att jag skriver här - lite vid sidan om det vanliga gnetet jag håller på med…

Det finns små korta meningar/stycken i texter jag läser som slår an någon slags känsla hos mig. Jag kan inte riktigt beskriva vad men jag blir i alla fall upprymd, glad, inspirerad till att försöka tänka nytt - där jag sitter i min favoritfåtölj och grunnar och njuter av det jag läser - och - får så småningom den måhända irriterande lusten (?) att dela med mig av texten i förhoppning att den även hos er andra också ska slå an - vad det nu kan vara.
En tanke är i alla fall - att ni ska börja fundera lite - och därmed bli en smula klokare ;-)
Som någon har sagt:
"Jag skriver för att inbjuda till tänkande"

Jag skulle ju också kunna skriva som Johan Hakelius har gjort:
"Jag skriver så här för jag kan inte annat"

9 juni 2017

Lutande tornet i Pisa.

På VtLs FB-sida kan man läsa följande inlägg:

"Varför kan man inte ta fram en souvenir som speglar Vingåker ? Vi har centralorten som representerar slottet, klädindustrin mm, vi har våra yttertätorter som representerar olika industrier, företag, bondgårdar mm.
Något som skulle kunna säljas till hugade spekulanter som besöker kommunen !
Något som skulle kunna sätta Vingåker på kartan,igen!"

Och illustrerar texten med bilden du ser här till vänster.

Först - jag gillar VtL - det enda parti som tagit, och tar, kontakt med mig. Men ibland förvånar man mig med sina "utspel".
Som manar fram frågor och funderingar - hos mig då…

OK - min första fundering blir - vem är man i första meningen? Den/de som ska kreera fram denna souvenir.
Finns ingen i Vingåker.
Sedan - vad finns att visa som så tydligt går att förnimma med Vingåker?
Finns inget.

Efterfrågar VtL någon slags symbol som ska styra tankarna åt viss håll? Nja, tänker jag när jag läser:
En symbol (eller ett emblem, en vapensköld eller logotyp) skall i bästa fall vara lätt igenkännlig, väcka sympati, kunna elda och entusiasmera anhängare, och i vissa fall även injaga skräck i motståndare. Den är ett kraftfullt visuellt uttryck som omedelbart kan förmedla ett helt knippe av föreställningar och känslor.
Det är därför de finns.

Någon slags "turistsouvenir" då?
Tja, varför inte sälja vykort med bild på kramruta?

Den bild VtL illustrerar sitt FB-inlägg med är ett "misslyckande som blivit en sevärdhet" .
Kanske tankarna då hos denne okände "man" hamnar någonstans i trakterna av en "Vingåkersk Mångfelsfestival"…

Vad vet jag - som till min egen lilla förvåning inte har det minsta förslag att komma med. Förutom "skapa en medalj (badge) föreställande en galen bloggare i Vingåker".
Sannolikt lika säljande som något annat från Vingåker :-)

I alla fall på min personliga "mentala karta" - som varande en lika medioker underhållare som en viss Jokke - i Jokkmokk…

Hybris?
Visst - det borde du prova vid tillfälle. Känns jätteskönt…

Vännen Åke kommenterar:
Har flera gånger funderat på varför man just skulle vilja ”älska Vingåker”.
Tycker själv att namnet liksom Vingåkersvalsen är både tilltalande och vackert.

Ser att VtL ( till skillnad från övriga partier då) i alla fall på olika sätt försöker få fram Vingåker på kartan understödd av muntra men oftast ohörda tillrop av dig.

Läser därför med intresse i dagen DN Ola Larsmos recension av ”Älska Vingåker”,  där det framgår att "det inte inte ens i den mest humanistiskt besjälade politik går att ordna allt”. 

Varför skulle det hända något nytt i Vingåker? ”Det mesta pågår ändå som det brukar, man äter knäckebröd, släpper ut katten och oroar sig för sitt banklån”.

Brinner man för Vingåker kan man få provläsa lite i boken (inte alls så tokig) här.

VtL:s önskan att hitta något utmärkande för Vingåker blir säkert inte lätt då den tidigare konfektionsindustrin upphörde helt 2005. Varför inte uppleva Vingåkersbygden från hästryggen eller på cykel. Den fina naturen kommer aldrig att försvinna.
/Åke

18 maj

Läser några rader som - märkligt nog - får mina tankar att hamna i Vingåker - och de lokala politiska partierna.
(skojar bara - för det är vanligt att jag hamnar där av de de mest märkliga orsaker)

Nåväl - texten handlar om att vi svenskar gilla bilar från Tyskland - där 36 procent av svenskarna sätter tyska bilar främst.
Svenska märken får 19 procent.

Under rubriken "Inga svenska drömmärken " skriver Robert Collin (AB) förklaringen till varför Sverige inte ligger i högst på listan.

"– Volvo tillverkar bilar för vinter, med bra köregenskaper i halka, och de tänker mycket på säkerhet. Men det finns inget svenskt märke, som tyska Audi och BMW, att drömma om."

Hm - nu vet jag ju inte hur många Saab och Volvoägare som egentligen drömmer om att hellre få glida fram i något av de tre tyska prestigemärkena. Som vad jag tycker mig förstå - klarar sig bra i vinterväder.

Men så minns jag alla mina genomgångar (besök) på/hos våra lokala partiers hemsidor. Kan inte minnas en enda gång att jag då - upplevt - någonting - att drömma om. Jag menar då sådant som fått mig att stillsamt mumla till mig själv "Precis så - de får min röst"…
Och du då?
Va? - Jaså du tittar aldrig in där…

Min vän Persson ska just åka hem efter ett besök i Vingåker…

Det visste du inte - vågar jag ana…

Antalet resande med kollektivtrafiken i Sverige ökar en aning varje år - Dessvärre ökar kostnaderna mer dubbelt så mycket vilket är ohållbart i längden, konstaterar Anna Grönlund, vice vd i Sveriges Bussföretag.                                                                                             Kollektivtrafiken i Sverige ökar med 1,4 procent. Kostnaderna ökar samtidigt med 3,7 procent. Om den utvecklingen fortsätter dröjer det inte länge förrän kollektivtrafiken kommer att kosta 100 miljarder per år.

De nämnda 100 miljarderna ska läsas som skattepengar som bidrag till kollektivtrafiken för att den ska fungera på samma nivå som nu. Annars indragningar av linjer eller glesare trafik..
Kommer förstås att i framtiden även drabba Vingåker i form av ökande bidrag till den busstrafik som går inom kommunen.
Vilket jag undrar om någon KF-ledamot "har en aning om"…

14 maj

Kopierat från www.uvell.se:

 

Hm - de flesta medier fungerar inte för att överföra kunskap.
Tidningar exempelvis…

21 mars 2017

Bör tidningar agera moraldomstolar? Fundera en stund på frågan. Fundera en stund på hur den ens uppstår.
Kanske har företeelsen blivit så naturlig att du inte ens ifrågasätter dess existensberättigande.
Läs gärna den här krönikan innan du svarar dig själv…

18 mars 2017

Bra sagt!

"Och apropå jämställdhet. Om vi med jämställdhet menar att kvinnor och män ges samma förutsättningar och att man fritt får ordna sitt liv efter sina värderingar och önskemål är kvoteringshysterin inte bara oförståelig - den är ett typexempel på statligt överförmynderi som med kraft bör motarbetas. En uppifrån påtvingad jämställdhetsnorm utan frihet är ingenting värd."
Frida Park i debattinlägg


Kris hos Socialdemokraterna?

Jodå, minst sagt - vill jag hålla med om efter att ha läst vad Torbjörn Nilsson skriver i Expressen.
Artikeln börjar så här:
"Med socialdemokratin är det som med romarna; ingen fattade riktigt när det gick åt helvete."
Läs här och känn efter vad du får för aningar…

En annan artikel i Expressen har samtidigt denna rubrik:
Kris i hela Europa för Löfvens partikamrater.
Själva artikeln slutar så här:

"Migrationsfrågans uppsving minskar dessutom utrymmet för rena vänster-höger-frågor. I Nederländerna är nu analysen att väljarna straffade Socialdemokraterna för att man efter det förra valet valde att ingå i en storkoalition med huvudmotståndarna i borgerliga VVD.

Det är en påminnelse om att koalitioner över blockgränsen som svar på högerpopulistiska framgångar inte är ett problemfritt alternativ. I nästa val kanske det inte finns några socialdemokrater att komma överens med."

Liberalerna då?
Mm - det kan man fråga sig, funderar jag när jag i GP läser rubriken:
"Förändra er eller dö, Liberaler!
Liberalerna har riksmöte i Göteborg denna helg och blir förstås därför uppmärksammade i media.
Som i GP där Alice Teodorescu i en ledare får en ingress som säger
:
Liberalerna står inför ett vägval, i likhet med de flesta andra etablerade partier som sett sig omsprungna av en verklighet som de inte längre förstår.      

…i likhet med de flesta andra etablerade partier som sett sig omsprungna av en verklighet som de inte längre förstår.   

Får avsluta denna lördags politiksnack…  ;-)
BW
 

12 mars 2017

Men det är inte bara därför podcasten tar en allt större del av informationsflödet. Det handlar också om att  de görs av rakryggade människor som vill nå ut till en publik utan den tvångströja som en arbetsplats eller en omgivning lägger på dem.
Chris Forsne på ledarsidorna.se

x     x     x

"Politikerna talar ofta om Sveriges ansvar mot just människor på flykt, men vad hände med ansvaret för människor som bor här, oavsett om de anlände i går eller om de har bott här i generationer?

Vem för de skötsamma människornas talan, de som sätter gränser för sina barn, som lär sig svenska, som jonglerar flera lågbetalda jobb för att kunna sätta mat på bordet, som sparar för att köpa en begagnad bil, som bidrar till en välfärd som levererar allt mindre valuta för insatsen?

De som inte vill associeras med de kriminella men som på grund av sitt utseende kommer att misstänkliggöras, de som måste anstränga sig dubbelt så mycket för att visa att de inte är som bråkstakarna?
De vars bibliotek vandaliseras, de som ständigt är rädda?
Vad hjälps de av de privilegierades mantra om att det minsann inte är så dåligt?"
Alice Teodorescu i GP

Från - https://jensganman.wordpress.com/

10 mars 2017

Allas och ingens fel - är rubriken på en mycket tänkvärd artikel som Katarina Barrling, fil dr och forskare i statskunskap vid Uppsala universitet, har skrivit.
Ingressen ser ut så här:
"Dagens stora samhällsproblem är resultatet av en politik som både vänster och höger bär ansvar för.
Det förklarar att Sverigedemokraternas saknade inflytande blir en tillgång för partiet."

Mycket informativ och läsvärd text - som du kan ta del av om du klickar här…

9 mars 2017

"– I genussystemet värderas systematiskt kvinnan, och det hon står för, lägre än män och det män står för. I genussystemet finns en uppdelning i minus och plus, och där hamnar kvinnan systematiskt på minus. Det är till exempel alltid mer värt att vara en "pojkflicka” än att vara en pojke som beter sig flickigt."

Tänkvärda ord ur en bra artikel i Kuriren.

En liten fin historia:

En man skrev ett brev till ett litet hotell i en stad han planerade att besöka på sin semester.

Hans skrev: ”Jag skulle väldigt gärna ta med min hund så att han kan bo med mig under hotellvistelsen. Han är väluppfostrad, sköter sig exemplariskt och stör inte någon. Tror du det skulle vara möjligt att låta mig ha honom med mig i rummet på nätterna?”

Omedelbart fick mannen svar från hotellets ägare. Som skrev:

”Jag har drivit det här hotellet i många år. Under den här tiden har jag aldrig varit med om en hund som stjäl handdukar, sängkläder, silverbestick eller tavlorna på väggen.

Jag har aldrig varit tvungen att vräka en hund mitt i natten då den varit för full och bettet sig illa. Och jag har aldrig varit med om en hund som tagit en springnota. Så ja, självklart är din hund välkommen att bo på mitt hotell.

Och, om din hund kan gå i god för dig, så är även du välkommen att bo här.”

7 mars 2017

 

Ett kul konstaterande…


"Ni alla har väl någon gång varit på en kinesisk eller en asiatiskt restaurang. Har ni någonsin sett att någon av personalen är svensk? Alla är asiater. Inte en muslim i sikte.
Nä just det.
Det betyder ju att asiaterna är rasister enligt PK."

27 februari 2017

Hej igen Bjarne,
"Känt är att siffror ofta misshandlas i olika syften. Nordstream 2 är ett dilemma för oss.
Det är säkert ett av Kremls syften att slippa leverera gas via Vitryssland och Ukraina.
Ytterligare bakomliggande skäl kan inte uteslutas. Lika säkert är att Sverige helst vill slippa ledningen och att Tyskland önskar en trygg leverans via en mindre sårbar ledning.
Bekymret är att Sverige inte har någon rätt att besluta om en ledning på internationellt vatten. Synpunkter kan vi ha liksom kanske också EU som vi måste liera oss med.

Våra hamnar hanteras av kommunerna vars självstyrelse är inskriven i grundlagen.
"Kommunal självstyrelse innebär att det ska finnas en självständig och, inom vissa ramar, fri bestämmanderätt för kommuner och landsting. Dessutom innebär det att kommuner 
och landsting har rätt att ta ut skatt för skötseln av sina uppgifter."

Skulle staten (försvaret) köra över Karlshamn skulle andra Östersjöhamnar få de kontrakt som är nödvändiga för  bygget och vi skulle ha kvar problemet med säkerheten i närområdet.
Därför kan kommunen lika gärna få uppdrag och pengar om säkerheten kan ordnas för försvaret.

Ett minst lika angeläget (om inte större) säkerhetsproblem är den nyss annonserade uppgiften om att den befintliga ”ubåtshamnen” på Fårö skall säljas av en privatperson. Bland budgivarna 
finns flera från utlandet. Major Björklund har med emfas påpekat att det inte är rimligt att sälja bort den hamnen till utländska intressen. Fler partier och intressenter borde opponera sig! Någon?"
/Åke

Jodå, i Vingåker är vi på hugget. I alla fall om jag ska relatera till vad som skvallras om i kassakön på Coop.
Här sägs bestämt att vid vårens kommande Mångfaldsfestival kommer ett betydande inslag bestå av att där starkt markeras att "Vi i Vingåker är emot allt!".
Om jag förstått rätt så är det MP i Vingåker som står för den delen av "tåget".

25 februari 2017

• Om du korsar den nordkoreanska gränsen, illegalt, får du 12 år i arbetsläger.
• Om du korsar den iranska gränsen, illegalt, blir du fängslad på obestämd tid.
• Om du korsar den afghanska gränsen, illegalt, blir du skjuten.
• Om du korsar den saudiarabiska gränsen, illegalt, blir du satt i fängelse.
• Om du korsar den kinesiska gränsen, illegalt, är det osäkert om någon... någonsin kommer att höra av dig igen.
• Om du korsar Venezuelas gräns, illegalt, blir du stämplad som spion och dina framtida odds är dåliga
• Om du korsar den kubanska gränsen, illegalt, blir du politisk fånge och ruttnar bort.

Om du korsar den svenska gränsen, illegalt, får du:
Jobb, körkort, sjukförsäkring, socialhjälp, matkuponger, kreditkort, bostad, fri hemspråksundervisning, fri läkarhjälp och fri tandvård. Dessutom får du ta hit alla dina släktingar som kan få livstids försörjning. Begår du något brott får du gratis inbrottssäker bostad, gratis mat, fri sjukvård, gratis kläder och, utöver det, får du en bonus på flera tusen kronor varje månad.
Tommy Ståhl på Facebook

23 februari 2017

Min son har arbetat i Japan i flera år, så vi, hans föräldrar, har fått lära oss lite grand. Bland annat följande:
Du får inte arbetstillstånd i Japan om du inte har MINST en utbildning motsvarande teknologie kandidat eller fil. kand.

Får du inte arbete får du heller inte vistas i landet annat än som turist (max tre månader).
Kuriosa:
1) fattiga människor betalar lägre omsättningsskatt.
2) Det finns inget ord i japanska språket för arbetslös, det löser man genom att erbjuda väldigt lätta jobb, t.ex att som pensionär stå och kontrollera att ingen blir överkörd vid övergångsställen pga av ouppmärksamhet (jo, jag har sett detta)!
3) Det finns också automater för spritdrycker!
Förvånad utlänning som undrade om inte minderåriga köpte sprit i automater fick det lika förvånade svaret: "nej, dom vet ju att det är förbjudet för dom".

Och ja, det är sant att man kan lämna sin väska på bordet på ett kafé när man går på toaletten. Det tog tid för mig att våga vänja mig med detta. Vår son hade en cykel. Han låste den aldrig, den fick stå kvar orörd, ungefär som i min barndoms Sverige på 1950-talet.
Harald Arvidsson på Facebook

19 februari 2017

"Hon påminner om en hel del kulturarbetare jag mött – den typen som gärna skriver känslomättade epos om utsatta människor, ställer upp i välgörenhetssammanhang men privat går bärsärk om grannen glömt att rensa luddfiltret i bostadsrättsföreningens gemensamma torktumlare.

En yta av godhet, välvilja och empati döljer inte så sällan avgrunder av förakt och högmod."
Ann Heberlein i en bokrecension på ledarsidorna.se

30 januari 2017

Denna kinesiske naturvetenskapsman skriver i Det Goda Samhället (26/1, 2017) om sitt flytt hit 1989 och vänder sig till sina barn:

“Idag, 28 år senare kan jag inte säga samma sak om Sverige. Inför mina älskade barn säger jag i tysthet: Förlåt mig, pappa har valt fel land åt er. Under alla dessa år har jag bevittnat Sveriges förfall. Flera av de tidigare fina och trygga stadsdelar i Linköping där jag bodde under mina första åtta år i Sverige är idag ‘utsatta’ områden. Varför vill svenskarna låta sitt fina land förfalla?
Varför är den tomma bilden av en humanitär stormakt så mycket viktigare än att överlämna ett tryggt samhälle utan risk för etniska eller religiösa konflikter till sina barn och barnbarn, så att de har möjlighet att leva ett lika tryggt liv som vi har gjort?”

Jan Sjunnesson i sin krönika på avpixlat.info

Varför är 6,5 miljoner svenskar fortsatt medlemmar i Svenska kyrkan - de tycks inte vara det minsta bekymrade över islams förklarade, skoningslösa krig mot den?
Rolf Malm i sin krönika på avpixlat.info

DET - kan man ju tycka är en berättigad fråga…

 

16 januari 2017

"När jag hör att Sverige beräknas ha 10 miljoner invånare nästa vecka så förstår jag en del av det kaos som vi har fått i vårt land. Men jag blir också orolig för framtiden.
Hur klarar ett land av en stor befolkningsökning?

Nu förutspår SCB att vi ska öka med ytterligare 2 miljoner personer fram till 2040. Men detta finns inte med i regeringens budget. Vad händer med våra samhällsresurser när ytterligare 2 miljoner ska dela på dessa?"

Ulsansblogg - är läsvärd…

12 januari 2017

Bland större länder som USA, Ryssland och Frankrike förekommer uppfattningen att det egna landet har en särskild mission och en särskild roll i världen. Trots detta brukar man vara tydlig med att man agerar utifrån sina egna intressen.
Men inget land av Sveriges storlek uppvisar samma besynnerliga kombination av skuldkänslor, godhetsmani och storhetsvansinne. I höstvindarna dansar många små löv, men bara det svenska lövet tror sig kunna vända vinden
.
Tomas Brandberg på bloggen iotakt.se

4 januari 2017

"I oktober var 122 000 personer utan gymnasieutbildning inskrivna hos Arbetsförmedlingen men det fanns bara 11 000 lediga ”enkla” jobb med låga förkunskaper eller inga krav på fullgjord skolgång. Skillnaden mellan antalet arbetslösa och antalet tillgängliga ”enkla” jobb låg på 111 000 platser.
För gymnasialt och eftergymnasialt utbildade var jobbunderskottet lägre på 53 500 respektive 16 000 jobb.

Ett stort problem i detta, till att börja med, är att vare sig regeringen, LO eller Svenskt Näringsliv lyckats definiera vad ett enkelt jobb är. Svenskt Näringsliv kommer aldrig gå med på att skapa arbetstillfällen som inte behövs"
ledarsidorna.se

1 januari 2017

"Min förhoppning är att vi under nästa år ska få en ärligare debatt där de som kritiserar andras ställningstaganden kommer med egna förslag på hur problemen med kriminalitet, utanförskap, vård- och bostadsköer ska lösas. Att de behöver lösas är vi redan överens om.

Det meningslösa godhetsposerandet som inte kostar någonting och som har som enda mål att utmåla meningsmotståndaren som ond är så 2016."
Alice Teodorescu i GP

27 december 2016

"Under det gångna året började allt fler ifrågasätta den svenska självbilden. Med all rätta. Bilden av ett folk som inte kan drabbas av nederlag är falsk.  Olof Palmes lärljungar har tillåtits inympa i oss att vi är mer moraliska, feministiska och humanitära än alla andra nationaliteter. Världen kommer bli god när vi lyckats omvandla alla regimer och kulturer till att likna den svenska."
Chris Forsne på Ledarsidorna.se

x     x     x

"Konsumtionskritikerna ägnar sig åt en särskilt tröttsam form av förmynderi. I egenskap av informerad och medveten överhöghet tar de på sig rollen att berätta för mindre vetande hur de ska leva sina liv.

De berättar gärna vad som kommer att göra de okunniga lyckliga, vilket givetvis inte är att handla saker – och särskilt inte till nedsatt pris. Detta är ej en acceptabel form av glädje.

Allra helst ska man avstå från att handla på julen, det är den renaste formen av lycka. Eller ge pengar till välgörenhet. Sedan ska man skryta om det i sociala medier. För det räknas inte så länge ingen vet om det."
Naomi Abramowicz I Expressen

23 december 2016

"Idag lär ingen svensk forskare anses ”kontroversiell” för att vederbörande analyserat sig fram till slutsatsen att svensk säkerhet skulle befrämjas av att ha vänner som lovat att komma till vår hjälp, om det värsta skulle hända.

Så var det inte för alldeles nyligen; tro mig.

Att som forskare hålla sig med en åsikt anses inte heller alltid gå för sig. Men man kunde ju tycka att det dels borde ligga i uppgiftens natur att dela med sig av de kunskaper man förhoppningsvis förvärvat under många och långa stunder i studiekammaren. Och dels att klara av att dra en slutsats av allt detta funderande.

Man kan kalla det intellektuellt ohederligt, eller flexibelt och anpassningsbart. En svensk specialitet är det i vilket fall som helst, detta att åsiktsmässigt gå i flock."
Ann-Sofie Dahl i GP

22 december 2016

"Det går inte att säga någonting annat än att det doftar bränt valfläsk av Stefan Löfvens och regeringens nya drive att försöka ena stad och land. Helt plötsligt efter decennier av statlig exploatering av landsbygden stod statsministern i Enköping och hyllade människor som trots allt bor kvar på landsbygden."
Lotta Gröning i Expressen.

Minsann - då kanske det kan hamna lite av det utlovade goda även i Vingåker också.
Jaså, du tror inte så mycket på det…


Läser i AB:

– Jag tycker att vi moderater fortfarande pratar för mycket om oss själva och det som har varit. Vi måste prata mer om vad Sverige behöver göra framåt och hur vi löser samhällsproblem. Det är aldrig bra att blicka inåt eller bakåt för mycket. Varför ska man rösta på partier som ägnar sig åt det?

Oj då - kan det möjligen även gälla hennes syn på SD?

15 december 2916

"Men det finns ytterligare ett intressant perspektiv i den citerade undersökningen; nämligen att 60 procent tror att självförtroende är viktigare än kunskap för att lyckas nå sina mål. Svaret är tidstypiskt.
Och sorgligt eftersom det sunda självförtroendet (märk väl att det inte är fråga om självkänslan) är förankrat i individens tilltro till sin förmåga att prestera.
Men hur väl kan någon som saknar kunskap prestera? På vad bygger ett självförtroende som är frikopplat från kunskap?"
Alice Teodorescu i GP

9 december 2016

"Efter att brittiska folket röstat för att lämna EU befarade många att den så kallade “eliten” skulle ignorera folkets vilja och göra allt för att Storbritannien ska förbli medlemmar. Dessa farhågor bör nu vara överspelade i och med att det brittiska parlamentet på onsdagen med förkrossande majoritet röstade för att påbörja processen – 461 för och 89 emot."

Brexit på gång alltså - läser:

Finnarna har det absolut mest rättvisande namnet; FIXIT!

7 december 2016

"När frågan om stadsdel är avklarad brukar jag fråga om personens favoritkrog. Var går du helst ut och äter? Svarar hen då ”närmsta kvarterskrog” vet jag att jag pratar med en lat person som inte är nyfiken.
Att aldrig gå utanför trygghetszonen är det säkraste sättet att dö under svensk medellivslängd.
Våra hjärnor mår som bäst av positiva överraskningar och dessa uppstår aldrig på den lokala syltan.
"
Viggo Cavling i SvD

6 december 2016

"Och nu? Denna formliga explosion av oro, i radio och tv, på ledarsidor och kultursidor. Det är ingen ände på de skräckscenarier som nu målas upp som en konsekvens av det amerikanska presidentvalet. Plötsligt är alltså både rädsla och oro legitima känslor. Det upphöjda lugn som tidigare förkunnats som enda godkända hållning inför samtidens ”utmaningar” (undantaget miljöhotet) har förbytts mot hysteri och dystopier.

Tidigare milt leende kulturskribenter använder nu spalterna för att lufta sina värsta farhågor, och vartenda program i P1 tycks användas för att bedriva någon form av gruppterapi.

Ju oroligare du är – desto bättre människa är du. Din oro är nämligen ett bevis på att du är motståndare till allt som Trump står för, en nitisk försvarare av människovärdesprincipen samt en moraliskt oantastlig individ."
Ann Heberlein på ledarsidorna.se

Mmm - ord att tänka vidare om. Liksom vad Julia Cesar skriver bloggen snapphanen:

I klartext: En omdömeslös politiker med en destruktiv agenda kan långsiktigt eller för alltid förstöra ett land – och sedan bara lugnt spatsera ut genom dörren utan att avkrävas något som helst ansvar för de skador han har orsakat sitt land och sitt folk.

Det är exakt vad Fredrik Reinfeldt har gjort. Bakom sig lämnade han ett land i sönderfall och ett handlingsförlamat parti som inte förmår driva reell opposition.

Är du en beundrare av Reinfeldt ska du nog inte läsa vad Julia Cesar skriver om Reinfeldt - du skulle inte bli glad - är en den milda omskrivningen av alla de kraftfulla svordomar du skulle fräsa ur dig…

3 december 22016

I sin läsvärda memoarbok "Alla dessa dagar" skriver Kjell Olof Feldt, socialdemokratisk finansminister under åren 1983-1990, följande illustrativa passus:
"bristen på kraftfulla aktörer med uppgift att bevaka effektiviteten i resursanvändningen blev alltmer kännbar, när skattekällorna började sina. Sitt klaraste uttryck tycker jag att skillnaden mellan privat och offentlig sektor får i synen på effektivitet.
Medan effektivitet i ett privat, "vinststyrt" företag är symbolen för framgång uppfattas kravet på effektivitet i en offentlig förvaltning bara som ett uttryck för att det saknas pengar.”
Alice Teodorescu i GP

2 december 2016

"Vi bodde fem personer i en trerummare i ett litet industrisamhälle. Skolmaten bestod av rätter som pölsa, bruna bönor och kålpudding, och när vi frågade mattanterna om de kunde laga spagetti med köttfärssås bara fnös de över ett så konstigt påfund"

Britta Svensson i Expressen

Nå - vad tänker du nu - då? ;-)

30 november 2016

"Vad är då ”svenska värderingar”? I World Values Survey (WVS), en global studie som undersöker människors inställning till sådant som demokrati, jämställdhet, tillit till samhället och varandra och inställning till invandring i nästan hundra länder utmärker sig Sverige. Vi är i mycket låg utsträckning religiösa, och en hög andel av befolkningen har emancipatoriska värderingar vilket innebär att vi värderar individens frihet och självförverkligande högt. Vi litar i hög grad på samhällets institutioner och funktioner, vi hyser tillit till våra medmänniskor, vi hyser i låg utsträckning sexistiska, homofoba eller rasistiska åsikter. Svenskar är, kort sagt, toleranta, tillitsfulla och generösa. Vi känner oss trygga, jämställda och har en positiv inställning till invandring. Detta gör oss unika i världen .

Enligt WVS 2015 är svenskarna de människor i världen som värderar självförverkligande och individuell frihet högst. Majoriteten av de 160 000 personer som kom till Sverige hösten 2015 har lämnat länder som Syrien, Afghanistan, Irak, Somalia och Marocko: länder som, enligt WVS, befinner sig i andra änden av värderingskalan. Muslimska länder präglas, till skillnad från det sekulära Sverige, av traditionella, patriarkala värderingar där kollektivet är viktigare än individen och överlevnad viktigare än självförverkligande. Det här är auktoritära samhällen med en annan syn på kvinnors och barns rättigheter och värde och där diskussionen om sexuella minoriteters rättigheter närmast är obefintlig.

Självklart blir det problem när dessa olika värderingssystem möter varandra. Vi kan inte förvänta oss att människor omprogrammeras till att omfatta svenska värderingar om jämlikhet mellan könen, allas rätt att älska vem de vill, oavsett kön, att barnaga är misshandel, att religion är en privatsak et cetera så fort de passerar Öresundsbron."

Ann Heberlein, ledarsidorna.se
Läs vad hon (mer) skriver här

28 november 2016

"Att skriva läsvärda berättelser låter sig inte alltid förenas med den akademiska prosans form.

Men som källa till allmän bildning och reflektion är boken utan konkurrens."
Mikael Holmqvist i DN kulturdebatt

x     x     x

"Det är bra att public service diskuteras. Men om diskussionen ska ha någon betydelse, utöver att fylla ut programtid, behöver saklig kritik tas på större allvar.
Oavsett vad man principiellt tycker om public service bör man vara oroad över den utveckling som skett; där flams och trams fått vinna över bildning, dels genom det stora antal program som ägnas åt det förstnämnda – som dejtingprogrammet för präster för att ge bara ett exempel – men också genom att de program som gör anspråk på att vara bildande sällan får vara enbart det.
Se till exempel den nya versionen av Fråga Lund."

Ur ledartext i GP

27 november 2016

"Jag darrar i skorna när jag tänker på ett samhälle där större delen av befolkningen utvecklat resistens mot siffror och fakta. Ingenting skrämmer mig mer.
För att demokrati och fria val ska fungera krävs att medborgare är utbildade, pålästa och mottagliga för fakta. Men i stället har kunskap, ja riktig kunskap, blivit något fult. Någonting alldeles för tråkigt för att orka lyssna på."

Clara Lindström i Expressen

24 november 2016

Invandringen lönar sig?

Kan det verkligen vara så att alla övriga länder inom EU är styrda av illasinnade rasister eller idioter som inte kan se den enorma vinsten de skulle göra om de annamade Sveriges (brist på) migrationspolitik?
Och ställer sig kallsinnigt till de svenska uppmaningar till att ”ta sitt ansvar” (och ta emot den gigantiska vinsten med de gränslösa ”volymerna”.)

Grekland får en rejäl dos av volymerna, så snart blir de EU:s ekonomiska stormakt i stället för skuldsatta fattiglappar.

23 november 2016

"Som Johan Ingerö från tankesmedjan Timbro skriver behövs fler program som benar i vår tids stora frågor och det borde inte vara något problem att finansiera:
"Det är bara att banta bort underhållningen, skala ned antalet kanaler och fokusera på att vara steget före alla andra när det kommer till att visa och förklara vår tids stora samhällsströmningar." (SVT Opinion, 21/11)

Det är det som borde vara public service uppdrag.
Inte att ordna lättsam lördagsunderhållning."
Ur ledartext i Katrineholms-Kuriren